Hopp til innhold

Saunaen får ekstra fokus i kvenfestivalen

Kvenfestivalen i Vadsø er i gang og i år får badstua som fenomen et ekstra fokus. I fjæra i Ytre Kvenby blei Varanger badeforening stifta idag – for å bidra til å på plass en spektakulær fellesbadstu.

Hilde Skjerven Bersvensen og Linda Mosand fra Varanger badeklubb.

Hilde Skjerven Bersvensen og Linda Mosand fra Varanger badeklubb foran badeteltet. De vil nå jobbe aktivt for å få en fellesbadstu til Vadsø.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det er planene til arkitekt Hallstein Guthu om en fellesbadstu i Ytre kvenby som har fått damene i badeklubben til å gå til det skritt. De skal være med på å få i havn planene om fellesbadstua.

Guthu og hans arkitektkontor har på oppdrag fra Vadsø næringsforening og den nystifta badeklubben tegna forslag til en offentlig fellesbadstu til Vadsø.

Arkitekt Hallstein Guthu presenterte prosjektet sitt om en fellesbadstu for publikum.

Arkitekt Hallstein Guthu har spennende planer for badstua som han håper kan stå klar snart, kanskje til neste års festival.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hilde Skjerven Bersvenden sier de har hatt en badeklubb i flere år.

– Men nå skal vi stifte oss som en forening for å jobbe sammen med Vadsø næringsforening og Hallstein om å få opp det prosjektet med felles badstu, sier hun.

En del av Kvenfestivalen

Onsdag ettermiddag arrangerte Guthu en panelsamtale under Kvenfestivalen for å få innspill til den nye badstua som er under planlegging.

Saunaprosjekt i Vadsø

Den planlagte badstua i Vadsø.

Foto: / Arkitektkontoret Hallstein

Den planlagte saunaen skal plasseres på moloen i Ytre Kvenby.

– Ytrebyfjæra er et gammelt, historisk fiskemiljø med sjøboder og et kaianlegg og sånn, og en molo som stikker ut. Vi fant sammen ut at vi ønska å trekke oss ut fra det historiske miljøet og legge oss godt synlig ut på tuppen av moloen, sier Guthu.

Badstua har, fra å være et offentlig sted der man ikke bare fikk seg et bad, men også traff kjentfolk, blitt privat fordi folk fikk egne bad. Nå ønsker Guthu å gjøre badstua offentlig igjen.

– Det som er artig er at den offentlige badstua kommer tilbake. Vi tror det er plass til og ønske om en fellesbadstu, kanskje et sted du kan stikke innom for å treffe kjentfolk, sier han.

Kvenfestivalen satte opp en mobil sauna, et badetelt, i fjæra i Ytre Kvenby like ved moloen. Her var folk invitert til å ta badstu, som en slags prøvesmak på den planlagte fellesbadstua.

Her møtte damene i badeforeningen opp for å bade og gå i sauna. De jubler over planene. Det samme gjør Grete Vara som er en ivrig saunabruker.

– Det er et helt fantastisk prosjekt og jeg håper de får det til. Det kan være et helt fantastisk prosjekt for byen vår at vi får et signalmerke, et landemerke, som er vårt. Og det kan være hele Varanger sitt, skyter hun inn.

Moloen i Ytre Kvenby der fellesbadstua skal ligge

Her på moloen er det planen at den nye saunaen skal bygges.

Foto: Laila Lanes / NRK

Kvenfestivalen fortsetter hele uka

Kvenfestivalen blei offisielt åpna tirsdag av fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo. Hele tirsdagen var satt av til et seminar om forfatter Hans Kristian Eriksen.

Den fortsetter utover uka. Da går det slag i slag. I og med at festivalen samarbeider med åpningen av Ruija kvenmuseum, skjer det noe stort sett hele tiden. Kvenmuseum åpnes offisielt torsdag med stor festivitas, der vil også NRK Kvääni være til stede.

Om kvelden torsdag er det åpning av den første kvenske kunstbiennalen, Kväänibiennali 2021. Det skjer i regi av Kvensk kunstnerforbund som skal stiftes denne helga.

Bjørn Inge Mo, Wenche Pedersen og Trygg Jakola

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo åpna festivalen tirsdag, til stede var også ordfører i Vadsø Wenche Pedersen og Trygg Jakola fra Vadsø historielag.

Foto: Bjørn Hildonen

For Kvenfestivalens del blir det konserter, boklanseringer, det blir direktesending for Radio Nord-Norge hver dag, det blir Qvæncast live og mere til.

Lørdag blir det Kven-Kamp!, når Vadsø Seilforening arranger ro- og tautrekkingskonkurranse i Vadsø havn. Dette er en oppfølging av Kvenroingen over Varangerfjorden som blei arrangert for to år siden.

Festivalen har også et samarbeid med Vadsø filmklubb som lørdag viser den finske filmen Laugh or Die og festivalen avsluttes søndag ettermiddag med filmen «Elina – som om jag inte fanns».