Hopp til innhold

Kvenske barnesanger i sang – app

Seks barn fra Vestre Jakobselv barnehage sang inn kvenske barnesanger i NRK sitt studio i Tromsø. I neste år kan hele Norge høre dem å synge når den nye sang – appen «TRALL» blir ferdig.

Full fart i studio

Gledens dag for kvenske barnesanger. Barn fra Vestre Jakobselv (Annijoki) barnehage sang inn flere sanger til TRALL-appen i NRK Troms sitt studio. Det var stas for alle parter. Stolte foreldre filmer i bakgrunn mens TV-kamera foreviger barna mens de øver.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Vi er fryktelig stolt og spent. Vi har gledet oss kjempelenge, sier Kariann Ittelin som er mor til Ida Helene (4).

Stolte foreldre

Spennende i studio. Kariann Ittelin og Anette Hellesø fra Vestre Jakobselv (Annijoki) følger stolt med da barna deres synger kvenske barnesangskatter til TRALL-appen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Det var Sigurd Hellesø-Johansen (4), Valentina Pettersen (5), Camilla Egeland Larsen (6), Ida Helene Ittelin Arvola (4), Viktoria Maria Jakobsen (5) og Aurora Johansen-Sandèn (4) som fikk være med på denne turen til Tromsø.

Det var ikke så enkelt å få barna i tale for de var mest opptatt av å øve på sangene og spise nystekte vafler. Det var likevel tydelig at de syntes det var stas å være med på en slik landsdekkende sangprosjekt.

Barn fra Vestre Jakobselv barnehage fikk synge på kvensk til en sang-app med 150 barnesanger som skal brukes i skoler og barnehager over hele landet.

Barn fra Vestre Jakobselv barnehage fikk synge på kvensk til en sang-app med 150 barnesanger som skal brukes i skoler og barnehager over hele landet.

Camilla Egeland Larsen (6) kunne fargesangen skikkelig godt. Likevel ble det mange opptak før lyden falt helt på plass.

– Det var litt kjedelig at vi må synge samme sangen om igjen og om igjen og om igjen, sukket hun veslevoksent.

Alle barna som var med, hadde kvenske aner. Kariann Ittelin er stolt over at barna hennes kan kvensk.

– Ja, vi er kvener vi også. Vi har masse finske aner. Jeg har selv lært finsk på skolen og ønsker at barna mine skal lære både finsk og kvensk språk. Når appen blir ferdig, vet jeg at oldeforeldrene til barna kommer til å sette veldig stor pris på at det går an å høre på kvenske sanger hvor som helst. Og synge sammen med barna, sier Ittelin.

Høy wow-faktor

Stolte foreldre filmet i bakgrunn mens barna sang inn kvenske sanger. Det er ikke hver dag man får slike invitasjoner som denne. Alle kom med fly fra Vadsø (Vesisaari) til Tromsø.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Et supermoderne verktøy for sang

«TRALL – appen» skal bli en interaktiv og digital sang – app som skal få barn i Norge til å synge mer – også på nasjonale minoritetsspråk. «Med sangskatten i lomma» i mobil eller nettbrett, kan man i 2021 ha sangene med seg overalt.

– Hensikten med «TRALL – appen» er å bevare og fornye sangskatten i Norge, og gjøre det inspirerende og enkelt å synge og bli kjent med nye sanger, forteller Nina Engesnes fra OsloMet. Hun har ansvaret for sangene med alle nasjonale minoritetsspråk.

Nina Engesnes fra OsloMet

Nina Engesnes fra OsloMet har ansvar for TRALL-appens sanger på nasjonale minoritetsspråk. Hun var med til NRK studio i Tromsø og geleidet opptakene av kvenske barnesang med stor glede og engasjement.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Redaksjonen i app – prosjektet består av seks personer fra OsloMet og alle disse underviser i musikk på barnehagelærerutdanninga. I over tre år har de jobbet med innsamling, utvalg av sanger, og samarbeidet med app-utviklere, profesjonsutøvere i skoler og barnehager, i tillegg til artister og arrangører.

– Målet er å skape en trygg og kvalitetssikret plattform med god musikk til barn i barnehage og i skole i alderen opptil 12 år. Pedagoger og alle som er sammen med barn, kan dra nytte av appen. Sangene man har sunget i barnehagen, kan spilles for eksempel hos bestemor i stua hennes. Sangen skaper fellesskap og tilhørighet, sier Engesnes.

I regibussen

Alle måtte inn i regibussen og se hvordan NRK kan lage radio- og TV-sendinger utenfor studio, hvor som helst i landet.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Verdt å ta vare på

Pedagogisk leder Morten Kristiansen fra Vestre Jakobselva barnehage har tydeligvis et godt lag med barna på sin avdeling. De kryper opp i fanget hans uavlatelig og får oppmuntrende ord. Kristiansen syntes det var veldig spennende å få delta i denne litt historiske innspillingen.

– TRALLappen formidler kultur og sangtradisjoner, helt klart! Bygda vi kommer fra er veldig kvensk av seg gjennom historien. Vi tenker kvensk er absolutt et språk som er verdt å ta vare på og videreføre. Man trenger ikke lære det fullt og helt, men vi ønsker å formidle kunnskap om det i barnehage og skole, forteller Kristiansen.

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen er pedagogisk leder i Vestre Jakobselv barnehage. Han syntes det var utrolig spennende for både voksne og barn å være med på å lage en ny sang-app.

Foto: Laila Lanes / NRK

Selv har han lært finsk på skolen, og besteforeldrene er finske etterkommere. Han opplever at sang er det beste verktøyet å lære språk når det gjelder de yngste.

– Unge barn lærer et nytt språk og nye fraser mye enklere via sang. Melodi og tekst støtter hverandre. Det blir så fin sammensetning av det, forteller Kristiansen som har øvd på de kvenske sangene med barna.

Han er glad for at Mari Keränen, tidligere leder for Vadsø kvenske språksenter, var jevnlig innom. Hun holdte språkdusj i barnehagen og ga inspirasjon og kunnskap om hvordan man kan lære barna kvensk.

Dyrt å lage en app

– Det koster mange, mange penger å utvikle en app. Det er Sparebankstiftelsen som først og fremst har gjort dette arbeidet mulig. De ønsker at dette skal bli en gratis app som gis i gave. Også Kommunal – og moderniseringsdepartementet, Furestiftelsen og Norsk kulturråd har støttet prosjektet, forteller universitetslektor Nina Engesnes fra OsloMet.

Barna fra Vestre Jakobselv barnehage

– Disse barna hadde virkelig formidlingsevne. De hadde så lyst å vise hva de kunne, og var så stolt over det de kunne, sa Engesnes om denne gjengen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hun understreker viktigheten av kvalitet for barn. Hun mener sangen er på mange måter underprioritert på skolen. At når barn ikke lenger lærer noter på skolen har sangbøkene også mistet mye av sin funksjon. Demonstrasjons-CD-ene til bøkene brukes ikke lenger siden vi ikke har CD-spillere. Søker man sang på nett, er det tilfeldig hva som kommer inn.

– Studentene våre rapporterte etter praksis at det er ganske fattig kulturelt mangfold når det gjelder barnesanger i norske barnehager. Behovet for noe nytt var tydelig. Derfor er det virkelig meningsfullt å jobbe nå med «TRALL-appen» som bidrar til større sangglede og bredere kunnskap om sangskatten vår. Og at folk i hele Norge vil være med på det, avslutter Nina Engesnes.