Hopp til innhold

Kvenfolkets dag markeres over hele landet i morgen

I år kan man virkelig kalle kvenfolkets dag en nasjonal feiring. Med flagging i alle himmelretninger, med lokale foreninger og kommuner. Dette er hva vi vet skjer.

Hottigården

Hottigården skal fredes og på kvenfolkets dag blir det fredningsarrangement med blant andre representanter fra Riksantikvaren.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

Vesisaari/Vadsø

For den store dagen har Vadsø et tilsvarende stort program. Kulturskolen og språksenteret feirer også barna denne dagen, med både sang, dans og festmat. Senere starter arrangementet for kvenfolkets dag på Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum. Da er det minikonsert, filmvisning, quiz og noen ord fra ordføreren som gjelder. Det er matservering hele dagen fra Kvenkokken Stig Arnt Arvola.

Les mer her.

Kirkkoniemi/Kirkenes

Her skal det holdes foredrag om kunstneren Ivar Sælø. Gudstjeneste blir det også.

Les mer her.

Kaivuono/Kåfjord

Feiring av dagen på Lyngenferga gjør et comeback i år. Det rigges til bokutstilling, utstilling av plakat og flaggutstilling med kun fokus på kvenfolkets dag. Denne utstillingen vil bli værende på fergen, men temaet vil skiftes hver fjerde eller femte uke.

Les også: Leven på Lyngenfjorden

Kvendagen på ferga
Kvendagen på ferga

Lemmijoki/Lakselv

På Porsanger kvenske språksenter og Porsanger museum vil det være åpent. Men på Porsanger bibliotek vil det være en lukket forestilling for Vindvotten SFO, med «Nils og Magga, mysteriet på vidda». Senere vil forestillingen være åpen for alle. Film skal sees, og her er det premiere på Anstein Mikkelsen og Siivets film «Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene» på Aurora kino.

Denne filmen vises også på NRK1 kl. 22.00 torsdag.

Les mer her.

Alattion/Alta

Kvenfolkets dag feires på UiTs campus. Da er det markering med innslag av Kvääniteatteri og litteratursamtale med den prisbelønnete forfatteren Ingeborg Arvola som er på menyen. Her skal også filmen «Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene» vises, i tillegg til «Turpa kiinni minun haters – Hold kjeften, mine hatere».

Les mer her.

turpa kiini minun haters kvensk film
Foto: Privat

Raisi/Nordreisa

På Halti kultursenter skal det også vises film. Her vises filmen «Sisu». På Kirkebakken menighetshus er det arrangement med offisiell åpning. Tale blir det, med kulturinnslag fra Nordreisa kulturskole og Kvääniteatteri. I Nordreisa kirke blir det også lyd. Her er det konsert med Øystein Fredriksen, Peter Vang og Daniel Wilkslund. Innslag med Teatterilapset.

Les mer her.

Sörreisan/Sørreisa

Her samles det kvener på Sørreisa folkebibliotek for bokutstilling med servering.

Les mer her.

Tromssa/Tromsø

I Tromsø er det markering med museet på kafé Rotunden. Her skal det holdes taler, være musikk og ha premierevisning av mopedfilmen «Mopeetila juurhiin – med moped til røttene».

Les mer her.

med moped til røttene kvensk film
Foto: Privat

Omasvuono/Storfjord

Her faller en stor begivenhet på datoen. Hottigården skal bli fredet. Dette skal selvfølgelig feires. Ikke bare med taler, men også med sang, diplomoverrekkelse, omvisning på gården og enkel servering. Arrangøren håper at været holder. Også Riksantikvaren vil være representert.

Les mer her.

Nesna

I Nesna er det håndarbeidskveld på biblioteket som skal holdes, i samarbeid med Helgeland museum. En sang eller to skal tralles av mannskoret. Strikking akkompagnert med mannskor? Høres ut som en spennende aften.

Les mer her.

Tronjami/Trondheim

I den godt midtplasserte byen utstilles kvensk litteratur på Risvollan bibliotek og realfagsbiblioteket på NTNU Gløshaugen. Ellers er det kvensk kulturkveld på Stammen Café & Bar, hvor blant annet musikk, film og spill skal holde gjestene med selskap.

Les mer her.

Peruna/Bergen

I Bergen er de i arbeid med å få en lokalforening i drift. Her skal det altså feires med mat og foredrag.

Les mer her.

Stavanger

Med oppfordring fra lokale Norske kveners forbund medlemmer skal ordfører i Stavanger kommune, Kari Nessa Nordtun, sende en hilsen til kvenene på dagen.

Holmestrand

Kvenfolkets uke er i gang i Holmestrand. Der er det litteraturutstilling på kommunens tre bibliotek. De håper også å få plass til en eller to forestillinger. Ordføreren skal sende en kjær hilsen, som kan sees på kommunens hjemmeside.

Les mer her.

Horten

Her er det også kvenfolkets uke. Litteraturutstilling følger med. Dette er tredje gang biblioteket har kvensk litteraturutstilling på dagen. Litt ut på kvelden er det fest på Frivillighetshuset. Her skal tre kvenske kvinner da en prat. Styreleder for Norske kvener Ytre Oslofjord skal også dukke opp. Her for å informere om vårens aktiviteter. Nestleder i Norske kveners forbund, Unni E. Huru skal fortelle om et nytt litteraturprosjekt. Kari Elisabeth Kaski kommer fra Oslo for å fortelle om sin kvenske oppvekst i Varanger. Her er det altså smekkfullt med innhold for publikum.

Les mer her.

Moss

Her skal det flagges offisielt i regi av ordfører Hanne Tollerud og nestleder for Norske kveners forbund Unni E. Huru. En liten hilsen fra ordfører følger også.

Les mer her.

Tønsberg

Flagges skal det, også i Tønsberg. Rådhuset er plassen.

Les mer her.

Råde

I Råde blir det flagging for andre år på rad i kommunen. En hilsen skal også komme, og kan sees på kommunens hjemmeside når den tid kommer.

Les mer her.

Fredrikstad

Her er det også flagging på rådhuset som gjelder, med tilstedeværelsen av ordfører og representant for Norske kvener Ytre Oslofjord, Bente Samuelsen. Hun stiller opp i kvendrakt, så om det er noen som vil kikke litt nærmere på den så er det bare å stille opp. En digital hilsen fra ordfører følger også her.

Les mer her.

Sarpsborg

Offisiell flagging ved rådhuset i regi av ordfører. En hilsen kommer også, og kan sees på kommunens hjemmeside.

Les mer her.

Lier

På kommunens hjemmeside kommer det en hilsen fra ordfører.

Les mer her.

Uslu/Oslo

I hovedstaden skal det markeres på Stortinget. Presidentskapet sa seg enig i at Stortinget årlig bør markere kvenfolkets dag 16. mars, og ikke kun digitalt. Det skal komme en hilsen fra stortingspresident på Stortingets nettside og Stortingets sosiale mediekanaler. Servering av kvensk mat vil man finne i stortingsrestauranten. På Stortingstorget vil det bli utstilt kvensk litteratur. På Deichman Bjørvika blir det både platesnurring av DJ og taler. Monolog følger også så klart med. Rådhuset i Oslo flagger.