Dokumentaren – som på engelsk heter «The Future of Water» – er skrevet og presentert av universitetsprofessor Terje Tvedt, som jobber ved Institutt for geografi hos Universitet i Bergen.
Tvedt laget serien på lavbudsjett i 2006 og fikk støtte fra Norad, Utenriksdepartementet, TV 2, Statkraft og Universitetet i Bergen.
Året etter ble dokumentaren vist på TV 2 og vant en prestisjetung Gullrute-pris. Senere er den også vist på TV 2 og NRK, samt at den kan kjøpes på DVD. Vanndokumentaren består av tre episoder på 52 minutter hver.
– Ikke tull
– En ti år gammel film om fremtiden er som ny hos Netflix. Litt tilbake til fremtiden over dette, Tvedt?
– Det er veldig tilfredstillende å få en slags anerkjennelse for TV-dokumentaren ved at Netflix viser den. Det er ganske oppmuntrende at en gammel film som handler om fremtiden er kjøpt inn av selskapet. Jeg ser på det som et indisie på at det jeg holder på med kan ikke være tull, svarer professoren muntert.
«The Future of Water» - DVD-omslag.
Foto: UIBDenne sommeren har han holdt sommerskole for 110 studenter fra 40 land. Terje Tvedt har også nylig presentert, som serieredaktør, nibindsverket «A History of Water», basert på arbeid fra 230 forskere.
I snart 20 år har Tvedt fokusert på forskning på temaet vann. Flere bøker er utgitt og med utgangspunkt i disse er det laget dokumentarfilmer.
– For meg er bøkene og filmene en del av en felles forskningsprosess, som utgjør en helhet.
Har formet våre samfunn
Tvedts tese er at at vann og kampen om å kontrollere vann har formet alle verdens samfunn siden de første sivilisasjonene, og at vannet fortsatt er en nøkkelfaktor i fremtidens verden.
– Ti år etter at «En reise i vannets fremtid» ble laget: holder påstandene dine i filmen fortsatt vann?
– Filmen plasserer samtiden og fremtiden i en lang historisk sammenheng og tar for seg dype, strukturelle prosesser i samfunnet. Jeg må ha klart å fremstille dette på en måte som fortsatt gjelder. Så jeg har ikke følt noe stort behov for å oppdatere filmen. Noe burde vel vært oppdatert, men dety er ingen viktige feil i filmen.
– Hva har vært motivasjonen din i alle disse årene?
– For å forstå et samfunns historie og utvikling, må man forstå forholdet mellom natur og samfunn. Jeg følte at det å fokusere på ett element var essensielt. Jeg prøver å arbeide med et perspektiv som er uutforsket.