Ny «Istid» varmer opp kinosommeren

Besøkstallene på norske kinoer er foran skjema med elleve prosent flere besøkende hittil i år sammenlignet med 2015. Og nå kommer det som kan bli den store sommerfilmen: «Istid: På kollisjonskurs».

«Istid: På kollisjonskurs»

ISMELTING: «Istid: På kollisjonskurs» tegner til å bli sommerenes heteste kinofilm, mener bransjeeksperter.

Foto: Blue Sky Studios

Premieren på «Istid: På kollisjonskurs» skjer 15. juli, som faktisk er sju dager før USA-premieren. Men både forrige og kommende helg har det vært førpremierer på filmen her hjemme.

En av årets filmvinnere?

Flere bransjeeksperter spår at den femten filmen i «Istid»-serien ikke bare blir kinosommerens vinner i Norge.

Filmen havner høyst sannsynlig på en av kinotopp-plassene for 2016. Det bunner i det enkle faktum at de fire gående filmene var enorme kinosuksesser. Her er de norske besøkstallene:

  • «Istid» (2002): 575.318
  • «Istid 2» (2006): 894.052
  • «Istid 3: Dinosaurene kommer» (2009) 861.326
  • «Istid 4: Kontinenter på avveie» (2012): 705.488

Suksessen fortsatte på fysisk video. Ifølge Fox er det solgt mer enn seks millioner DVD og Blu-ray i Norden av de fire «Istid»-filmene.

– «Istid»-serien har historisk sett gjort det eksepsjonelt bra på kino i Norge, bekrefter Guttorm Petterson, som leder bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Guttorm Petterson

KINOSJEF: Direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Foto: John Berge

– Noe av suksessen skyldes vel tematikken, med at vi ligger nær Nordpolen, men også kvaliteten på de norske skuespillerne som har dubbet karakterene.

Her spiller Dagfinn Lyngbø det energiske dovendyret Sid, Otto Jespersen den staute mammuten Manfred, Linn Skåber er mammuten Ellie, mens Sven Nordin har stemmen til tigeren Diego.

– Oppfattes som norsk

Programsjef Lars Fuglevik hos kinokjeden SF Kino sier at mange tenkte at det var nok med den forrige «Istid»-filmen i 2012.

Lars Fuglevik

BLÅ KINOSOMMER: Programsjef Lars Fuglevik hos SF Kino.

Foto: John Berge

– Men filmskaperne har nok en gang greid å revitalisere universet, mener Fuglevik. Han hevder at mye av den gode humoren er med, mens strikken strekkes lengre, og at appellen til voksne er der i like stor grad som til barna. «Istid: På kollisjonskurs» er tillatt for alle.

– I folks bevisshet er disse filmene nesten norske. De norske stemmene fungerer veldig fint. Vanligvis setter vi opp originalversjonen på kveldstid på kinoene, men forrige gang merket vi at selv de voksne heller ville høre den norske dubbingen, forteller Fuglevik.

Økende kinobesøk

Film & Kino har oppdaterte besøkstall for første halvår 2016 klare. De viser at elleve prosent flere mennesker besøkte norske kinoer hittil i år enn i fjor. Tilsammen er det nesten 5,8 millioner besøkende per utgangen av juni 2016.

Kinoåret 2015 hadde over tolv millioner kinobesøkende og ble det tredje beste kinoåret de siste ti årene. Guttorm Petterson i Film & Kino tror 2016 blir enda bedre.

– Jeg er optimist. Med en tradisjonell sterk høst vil kinobesøket øke i år.

– Hvorfor holder kino stand i konkurransen med andre visningsmetoder av film?

– Det dreier seg om behovet for å komme seg ut og gjøre noe sammen med andre. Og det oppleves som den beste måten å se film på. Du får konsertversjonen av film på kino, mener Petterson.

Kinobesøket pr. juni 2011-2016

ÅRET SÅ LANGT: Kinobesøket pr. juni 2016 sammenlignet med de fem foregående årene.

Foto: FILM & KINO

Kommende storfilmer

Snart lanseres «The Legend of Tarzan», og forventede slagere som «Jason Bourne »og «Oppdrag Dory» er sikte i august. Den norske «Kongens nei» er klar 23. september. En film som festivalsjef Tor Fosse i Bergen internasjonale filmfestival tror vil nå «Max Manus» og «Kon-Tiki»-nivå. De ble sett av hhv. 1,1 millioner og nesten 900.000 mennesker på norske kinoer.

Kulturstrøm