Blir du ingeniør eller sykepleier?

Fremtidens yrkesaktive kvinner og menn begynner å stake ut veien i dag, og sansynligheten er stor for at de velger tradisjonelt. Hvilket yrke velger DU?

Ingeniør eller sykepleier - yrkesvalg
Foto: NTB/Magnum/Colourbox / NRK

Elevene i Klasse 10B er kommet til punktet der de må velge hvilken videregående opplæring de skal søke opptak til. Kveldens episode handler om å velge utdanning og yrkesvei.

I dag, 1. mars, er samtidig fristen for å søke opptak til videregående opplæring neste år ut. Landets tenåringer har begynt å sirkle inn et yrke for fremtiden .

Harald Ødegaard underviser i norsk

Harald Ødegaard underviser «Klasse 10B» som skal velge utdanning for fremtiden.

Foto: Strix Television / NRK

Få kvinner velger håndverk

Hvilket yrke velger jenter og gutter i dag? Mye tyder på at hver og en de siste 30 årene ikke har valgt så fritt og uavhengig, som vi kanskje skulle tro:

Til tross for at Norge i 2008 ble kåret av FN til verdens mest likestilte land, velger kvinner og menn i Norge yrke etter mer tradisjonelle mønstre enn det kvinner og menn andre europeiske land gjør.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser bl. a at blant 1000 yrkesaktive i Norge, finnes det 268 håndverkere. 251 av disse er menn, mens bare 17 er kvinner. Innen salg- og serviceyrkene er situasjonen omvendt, der er det mer enn dobbelt så mange kvinner som menn.

Hjernevasket før yrkesvalg?

Hjernevask

Harald Eia stille populærvitenskapelige svar om arv og miljø i «Hjernevask».

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I serien utforsker Harald Eia saken i kveld, 1. mars. I serien stiller han populærvitenskapeligs spørsmål om arv og miljø, og denne gangen vil han røske opp i forestillinger om kjønn og yrkesvalg.

I NETT-TV: «Hjernevask»

Harald Eia spør Dr.scient. Camilla Schreiner, som har kartlagt 15- åringers ønsker og interesser i et internasjonalt perspektiv, og hun kan bekrefte at jenter i mindre likestilte land er mer interessert i å lære om tekniske ting enn norske jenter er.

Jo mer moderne et land er, jo mindre er jentene interessert i tekniske fag, viser det seg.

Er du kvinne er sannsynligheten fortsatt stor for at du velger å bli sykepleier framfor ingeniør.

Menn vil mekke, kvinner vil snakke

Professor Richard Lippa er professor i psykologi ved Californa State Universtity, og i en undersøkelse har han hentet inn svar fra mer enn 200 000 kvinner og menn i 53 forskjellige land. Alle ble spurt om hva de hadde lyst til å jobbe med, og konklusjonen var hans var klar:

Menn er mer interessert i å jobbe med maskiner og mekaniske ting, mens kvinner er mer interessert i jobber som har med mennesker å gjøre, sier professor Lippa til Eia i «Hjernevask».

Typiske kvinneyrker er førskole- og grunnskolelærere, sykepleiere, rengjøringspersonale og sekretærer. Typiske mannsyrker er håndverkere, bygge- og anleggsarbeidere, sjåfører og ingeniører. I noen få yrker er det så å si kjønnsbalanse, for eksempel blant postbud og markedsførings- og reklamekonsulenter, skriver Statistisk Sentralbyrå i en rapport.

Sykepleier

Blir du sykepleier og ikke ingeniør fordi du er kvinne?

Foto: Colorbox

Men, hvorfor velger vi typiske kvinne- og mannsyrker i Norge? Er det fordi vi har råd til å velge det vi har mest lyst til – og fordi det vi har mest lyst til er det samme som det som er genetisk anlagt i oss?

En årsak kan også være at vi har råd til å følge kulturelle trender, skriver Andreas Wiese i Dagbladet i dag.

Nå er det du som har ordet:

Kulturstrøm

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.

 • AI-kanal for death metal 24/7

  Dadabots er navnet på YouTube–kanalen som sender teknisk death metal live døgnet rundt og planlegger å gjøre det til evig tid. Musikkteknologene CJ Carr og Zack Zurowski vil vise at maskinlæring kan skape musikk på nye måter ved å imitere band, forklarer de i Motherboard (som er magasinet Vice sin plattform for teknologi og forskning).

 • Nazipropaganda på Stiklestad

  – Det henger nok sammen med at det var dagens for Adolf Hitlers fødsel i går, sier Stein Iver Skjørholm til NRK. Han oppdaget de nynazistiske plakatene ved Olavsstøtta 20. april. Høyreekstrem propaganda er også spredd andre steder i Europa, på plakater og i kjedebrev på WhatsApp, skriver BuzzFeed.

  Nazipropaganda på Stiklestad
  Foto: Stein Iver Skjørholm / Facebook