Hopp til innhold

Blir du ingeniør eller sykepleier?

Fremtidens yrkesaktive kvinner og menn begynner å stake ut veien i dag, og sansynligheten er stor for at de velger tradisjonelt. Hvilket yrke velger DU?

Ingeniør eller sykepleier - yrkesvalg
Foto: NTB/Magnum/Colourbox / NRK

Elevene i Klasse 10B er kommet til punktet der de må velge hvilken videregående opplæring de skal søke opptak til. Kveldens episode handler om å velge utdanning og yrkesvei.

I dag, 1. mars, er samtidig fristen for å søke opptak til videregående opplæring neste år ut. Landets tenåringer har begynt å sirkle inn et yrke for fremtiden .

Harald Ødegaard underviser i norsk

Harald Ødegaard underviser «Klasse 10B» som skal velge utdanning for fremtiden.

Foto: Strix Television / NRK

Få kvinner velger håndverk

Hvilket yrke velger jenter og gutter i dag? Mye tyder på at hver og en de siste 30 årene ikke har valgt så fritt og uavhengig, som vi kanskje skulle tro:

Til tross for at Norge i 2008 ble kåret av FN til verdens mest likestilte land, velger kvinner og menn i Norge yrke etter mer tradisjonelle mønstre enn det kvinner og menn andre europeiske land gjør.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser bl. a at blant 1000 yrkesaktive i Norge, finnes det 268 håndverkere. 251 av disse er menn, mens bare 17 er kvinner. Innen salg- og serviceyrkene er situasjonen omvendt, der er det mer enn dobbelt så mange kvinner som menn.

Hjernevasket før yrkesvalg?

Hjernevask

Harald Eia stille populærvitenskapelige svar om arv og miljø i «Hjernevask».

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I serien utforsker Harald Eia saken i kveld, 1. mars. I serien stiller han populærvitenskapeligs spørsmål om arv og miljø, og denne gangen vil han røske opp i forestillinger om kjønn og yrkesvalg.

I NETT-TV: «Hjernevask»

Harald Eia spør Dr.scient. Camilla Schreiner, som har kartlagt 15- åringers ønsker og interesser i et internasjonalt perspektiv, og hun kan bekrefte at jenter i mindre likestilte land er mer interessert i å lære om tekniske ting enn norske jenter er.

Jo mer moderne et land er, jo mindre er jentene interessert i tekniske fag, viser det seg.

Er du kvinne er sannsynligheten fortsatt stor for at du velger å bli sykepleier framfor ingeniør.

Menn vil mekke, kvinner vil snakke

Professor Richard Lippa er professor i psykologi ved Californa State Universtity, og i en undersøkelse har han hentet inn svar fra mer enn 200 000 kvinner og menn i 53 forskjellige land. Alle ble spurt om hva de hadde lyst til å jobbe med, og konklusjonen var hans var klar:

Menn er mer interessert i å jobbe med maskiner og mekaniske ting, mens kvinner er mer interessert i jobber som har med mennesker å gjøre, sier professor Lippa til Eia i «Hjernevask».

Typiske kvinneyrker er førskole- og grunnskolelærere, sykepleiere, rengjøringspersonale og sekretærer. Typiske mannsyrker er håndverkere, bygge- og anleggsarbeidere, sjåfører og ingeniører. I noen få yrker er det så å si kjønnsbalanse, for eksempel blant postbud og markedsførings- og reklamekonsulenter, skriver Statistisk Sentralbyrå i en rapport.

Sykepleier

Blir du sykepleier og ikke ingeniør fordi du er kvinne?

Foto: Colorbox

Men, hvorfor velger vi typiske kvinne- og mannsyrker i Norge? Er det fordi vi har råd til å velge det vi har mest lyst til – og fordi det vi har mest lyst til er det samme som det som er genetisk anlagt i oss?

En årsak kan også være at vi har råd til å følge kulturelle trender, skriver Andreas Wiese i Dagbladet i dag.

Nå er det du som har ordet:

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.