Hopp til innhold

Bruker populært spill til å drepe og banke opp feminist

Westernspillet Red Dead Redemption 2 viser hvordan kvinner slåss for stemmeretten i 1899. Noen spillere er mer interessert i å banke opp og drepe feministen i spillet og dele det på Youtube.

Red Dead Redemption 2

Spillet Red Dead Redemption 2 viser blant annet kvinner sin kamp for retten til å stemme i USA. Men flere spillere har lastet opp videoer på Youtube der de banker opp og dreper disse kvinnene i spillet.

Foto: Skjermdump YouTube

Dataspillet «Red Dead Redemption 2» har blitt omtalt av flere medier som et av de mest etterlengtede spillene i år.

Etter at spillselskapet Rockstar lanserte spillet sent i oktober, viser det seg allerede å være et av de mest bestselgende spill noensinne.

«Red Dead 2», som det kalles, er et actionspill i westernsjangeren som utspiller seg i USA i 1899, og illustrerer livet i Amerika ved overgangen til moderne tidsalder. Handlingen foregår i et åpent spillunivers og spillerne har stor frihet til å løse oppdragene slik de vil.

Demonstrasjon for kvinnerettigheter

Et stykke i ut i spillet får karakteren Arthur Morgan i oppdrag å beskytte en ulovlig demonstrasjon for kvinnerettigheter mot sinte motdemonstranter.

Enkelte spillere velger imidlertid å gjøre alt annet en å gi kvinnene, de såkalte suffragettene, beskyttelse.

Etter lanseringen har flere spillere lastet opp videoer av seg selv på Youtube der de i spillet slår, mishandler, og dreper suffragetten.

I den mest populære videoen blir en feminist banket opp, bundet og dratt gjennom byen, før spilleren kaster feministen til en alligator.

Kamp for kvinnerettigheter i Red Dead Redemtion 2

Oppdraget i spillet går ut på å beskytte et demonstrasjonstog for kvinnerettigheter i den fiktive byen Rhodes i Red Dead Redemtion 2.

Foto: Skjermdump

Slettet av Youtube

Denne videoen hadde over 1,5 millioner visninger onsdag formiddag. Under arbeidet med denne saken slettet Youtube videoen.

Grunnen er en mail sendt fra BBC, der den britiske kringkasteren spurte Youtube om videoene brøt med deres retningslinjer. Ganske raskt fjernet Youtube åtte av de ti mest sette videoene.

En av kontoene som la ut en slik video hadde 473.000 følgere, men ble lagt ned på grunn av videoen.

Men nå er både videoen og kontoen oppe og går igjen, skriver BBC. Youtube sier til BBC at de gjorde en feil da de fjernet videoen og stengte kontoen den kom fra.

– Youtubes retningslinjer forbyr blant annet uprovosert vold, nakenhet, ulovlig aktivitet og hatretorikk. Kreative formater som dataspill kan være utfordrende å vurdere, men når innholdet krysser en linje og vi får beskjed om det, tar vi tiltak som vi mener er nødvendig, sier en talsperson for Youtube til BBC.

Red Dead Redemption 2

På denne YouTube-kanalen viser spilleren sin egen karakter som helt uprovosert drar en suffragette gjennom byen og dreper henne.

Foto: Skjermdump YouTube

– Finner nytelse i å se kvinner bli slått livløse

Mange har latt seg sjokkere av videoene som viser feminister som blir banket opp og drept. Men Stine Bang Svensen er kjønnsforsker ved NTNU og har forsket på seksuell trakassering i dataspill. Hun er ikke overrasket.

Stine Bang Svendsen

Kjønnsforsker Stine Bang Svendsen synes det er bekymringsfullt at så mange synes det er morsomt å iscenesette vold mot kvinner i spill.

Foto: PRIVAT

Det er ikke nytt for meg at noen finner nytelse i å se på at kvinner blir slått livløse. Jeg synes at det er utrolig kjipt at det er sånn, sier Bang Svendsen.

Men noen av spillerne synes ikke det er kjipt, de synes tvert imot at det er morsomt, og presenterer videoene som mørk humor.

Bekymret over at folk synes det er morsomt

Men under humoren ligger det et dypt alvor, mener Svendsen.

– Jeg synes at det er veldig bekymringsfullt å se hvor mange som synes at det er morsomt å iscenesette vold mot folk generelt, men spesielt mot feminister. Det her har en symbolverdi utover at denne spillfiguren banker opp en dame.

Kjønnsforskeren mener spillerne selv har et ansvar for den symbolske volden mot kvinner som de bidrar til å produsere.

– De som sier at det ikke har noen betydning for det virkelige liv, sier de det fordi det ikke har noen betydning for dem i det virkelig liv. Når man sier det ikke har noen overføringsverdi i forhold til det virkelige liv, så snakker man imot bedrevitende.

NB! Sterke bilder.

Kulturstrøm

 • Julekonsertar blir avlyst

  Fleire norske artistar har avlyst julekonsertar på grunn av dårleg billettsal. Elisabeth Andreassen og Are Hembre er blant artistane som har måtte avlyse enkelte konsertar, melder Nea Radio.

  Også Herborg Kråkevik har måtte avlyse to konsertar, skriv TV 2.

  – Eg forstår at folk er uroa, men vi vel å fokusere på den gode mottakinga og dei 14 konsertane som vi skal gjennomføre som planlagt, seier Desiree Molstad Myrvold i Grappa til kanalen.

 • Christine McVie i Fleetwood Mac er død

  Christine McVie, som song og spelte keyboard i Fleetwood Mac, er død, melder familien, ifølge BBC. Ho døydde på sjukehus med familien rundt seg, og blei 79 år.

  McVie var med å skrive fleire av bandets største hits, som «Little Lies», «Don't Stop» og «Say You Love Me».

  Ho forlét bandet etter 28 år i 1998, men kom tilbake i 2014. McVie gav også ut tre soloalbum.

  Familien skriv i ei fråsegn at ho vil bli hugsa som eit fantastisk menneske og ein musikar som var elska av mange.

  Fleetwood Mac
  Foto: Charles Sykes / AP
 • EU åtvarar Twitter

  EU krev at Twitter må gjere meir for å hindre desinformasjon og følge EUs lovgjeving.

  Det kom fram i eit videomøte EUs kommissær for den indre marknaden, Thierry Breton, hadde med Twitters nye eigar, Elon Musk.

  Breton sa at Twitter framleis har ein stor jobb å gjere.

  – Dei må blant anna implementere transparente brukarvilkår, styrke innhaldsmodereringa merkbart og verne om ytringsfridomen, sa Breton, ifølge Reuters.

  Musk og Breton blei samde om å gjennomføre ein «stresstest» i starten av 2023 for å sjå korleis Twitter klarer seg opp mot det europeiske regelverket.