Hopp til innhold

Bruker populært spill til å drepe og banke opp feminist

Westernspillet Red Dead Redemption 2 viser hvordan kvinner slåss for stemmeretten i 1899. Noen spillere er mer interessert i å banke opp og drepe feministen i spillet og dele det på Youtube.

Red Dead Redemption 2

Spillet Red Dead Redemption 2 viser blant annet kvinner sin kamp for retten til å stemme i USA. Men flere spillere har lastet opp videoer på Youtube der de banker opp og dreper disse kvinnene i spillet.

Foto: Skjermdump YouTube

Dataspillet «Red Dead Redemption 2» har blitt omtalt av flere medier som et av de mest etterlengtede spillene i år.

Etter at spillselskapet Rockstar lanserte spillet sent i oktober, viser det seg allerede å være et av de mest bestselgende spill noensinne.

«Red Dead 2», som det kalles, er et actionspill i westernsjangeren som utspiller seg i USA i 1899, og illustrerer livet i Amerika ved overgangen til moderne tidsalder. Handlingen foregår i et åpent spillunivers og spillerne har stor frihet til å løse oppdragene slik de vil.

Demonstrasjon for kvinnerettigheter

Et stykke i ut i spillet får karakteren Arthur Morgan i oppdrag å beskytte en ulovlig demonstrasjon for kvinnerettigheter mot sinte motdemonstranter.

Enkelte spillere velger imidlertid å gjøre alt annet en å gi kvinnene, de såkalte suffragettene, beskyttelse.

Etter lanseringen har flere spillere lastet opp videoer av seg selv på Youtube der de i spillet slår, mishandler, og dreper suffragetten.

I den mest populære videoen blir en feminist banket opp, bundet og dratt gjennom byen, før spilleren kaster feministen til en alligator.

Kamp for kvinnerettigheter i Red Dead Redemtion 2

Oppdraget i spillet går ut på å beskytte et demonstrasjonstog for kvinnerettigheter i den fiktive byen Rhodes i Red Dead Redemtion 2.

Foto: Skjermdump

Slettet av Youtube

Denne videoen hadde over 1,5 millioner visninger onsdag formiddag. Under arbeidet med denne saken slettet Youtube videoen.

Grunnen er en mail sendt fra BBC, der den britiske kringkasteren spurte Youtube om videoene brøt med deres retningslinjer. Ganske raskt fjernet Youtube åtte av de ti mest sette videoene.

En av kontoene som la ut en slik video hadde 473.000 følgere, men ble lagt ned på grunn av videoen.

Men nå er både videoen og kontoen oppe og går igjen, skriver BBC. Youtube sier til BBC at de gjorde en feil da de fjernet videoen og stengte kontoen den kom fra.

– Youtubes retningslinjer forbyr blant annet uprovosert vold, nakenhet, ulovlig aktivitet og hatretorikk. Kreative formater som dataspill kan være utfordrende å vurdere, men når innholdet krysser en linje og vi får beskjed om det, tar vi tiltak som vi mener er nødvendig, sier en talsperson for Youtube til BBC.

Red Dead Redemption 2

På denne YouTube-kanalen viser spilleren sin egen karakter som helt uprovosert drar en suffragette gjennom byen og dreper henne.

Foto: Skjermdump YouTube

– Finner nytelse i å se kvinner bli slått livløse

Mange har latt seg sjokkere av videoene som viser feminister som blir banket opp og drept. Men Stine Bang Svensen er kjønnsforsker ved NTNU og har forsket på seksuell trakassering i dataspill. Hun er ikke overrasket.

Stine Bang Svendsen

Kjønnsforsker Stine Bang Svendsen synes det er bekymringsfullt at så mange synes det er morsomt å iscenesette vold mot kvinner i spill.

Foto: PRIVAT

Det er ikke nytt for meg at noen finner nytelse i å se på at kvinner blir slått livløse. Jeg synes at det er utrolig kjipt at det er sånn, sier Bang Svendsen.

Men noen av spillerne synes ikke det er kjipt, de synes tvert imot at det er morsomt, og presenterer videoene som mørk humor.

Bekymret over at folk synes det er morsomt

Men under humoren ligger det et dypt alvor, mener Svendsen.

– Jeg synes at det er veldig bekymringsfullt å se hvor mange som synes at det er morsomt å iscenesette vold mot folk generelt, men spesielt mot feminister. Det her har en symbolverdi utover at denne spillfiguren banker opp en dame.

Kjønnsforskeren mener spillerne selv har et ansvar for den symbolske volden mot kvinner som de bidrar til å produsere.

– De som sier at det ikke har noen betydning for det virkelige liv, sier de det fordi det ikke har noen betydning for dem i det virkelig liv. Når man sier det ikke har noen overføringsverdi i forhold til det virkelige liv, så snakker man imot bedrevitende.

NB! Sterke bilder.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Fransk filmikon død

  Den franske skuespilleren Anouk Aimée er død, melder AFP. Hun ble 92 år gammel. Ifølge datteren gikk hun bort i hjemmet sitt i Paris, omgitt av familie.

  Aimée er kjent for roller i flere nybølgefilmer, som Jacques Demys «Lola, piken fra kaiene» (1961) og Claude Lelouchs «En mann og en kvinne» (1966).

  Hun ble Oscar-nominert for hovedrollen i sistnevnte.

  Aimée spilte også i Frederico Fellinis «La Dolce Vita» (1969) og «8 1/2» (1963).

  På slutten av 60-tallet var hun også innom USA og spilte blant annet i Sidney Lumets «Stevnemøtet» og George Cukors «Justine».

  Så sent som i 2019 hadde hun hovedrollen i «Livets beste år» som ble vist på filmfestivalen i Cannes.

  Den franske skuespilleren Anouk Aime på premieren til «Pans labyrint» på filmfestivalen i Cannes i mai 2006. Hun er avbildet fra siden og smiler. Hun har langt mørkt hår, brune øyne og rødlig leppestift. I bakgrunnen kan man skimte orografer med kameraer.
  Foto: Valery HACHE / AFP / NTB