Hopp til innhold

Vil ha flere i fotlenkesoning

30 personer i Hedmark og Oppland valgte å sone sin dom med fotlenke i fjor. Ordningen fungerer godt, men Kriminalomsorgen sliter med å fylle opp plassene.

Jon Alver, friomsorgsleder i Hedmark og Oppland

Jon Alver, friomsorgsleder i Hedmark og Oppland, ser gjerne at flere soner med fotlenker

Foto: Olav Bjørlo Strande / NRK

Kriminalomsorgen i Hedmark og Oppland mener ordningen fungerer veldig bra.

– Vi registrerer med tilfredshet at antall brudd som resulterer i gjeninnsetting i fengsel er svært få. I 2012 gjennomførte vi 130 soninger med elektronisk kontroll, og det var bare fem som medførte gjeninnsetting i fengsel, sier Jon Alver, friomsorgsleder i Hedmark og Oppland.

Lave tall

Til sammen har de to fylkene 28 soningsplasser til rådighet. Bare 16 er altså i bruk i dag.

– Vi ligger betydelig under det som er vår målkrav om 85 prosent kapasitetsutnyttelse. Tallene er slik fordi vi ikke har nok antall søknader som vi mottar og som innvilges, sier Alver.

Hedmark har hatt tilbud om soning med elektronisk kontroll siden 2008 – Oppland fikk tilbudet i oktober i fjor. Så vi søker også å informere fengslene om muligheten til dette.

Kan bli flinkere

Jon Alver erkjenner at Kriminalomsorgen kan bli flinkere til å informere domfelte som skal sone om tilbudet, slik at de kan få fylt opp ledige plasser.

– I tillegg er det mulig for dem som soner i fengsel på bestemte vilkår å sone med elektronisk kontroll på slutten av dommen.

Krevende

Gjennomføres hele straffen med fotlenke må heller ikke dommen være lengre enn fire måneder. Noen velger dessuten heller fengsel framfor å sone på hjemmebane.

– Det er nok en del som velger å ikke søke, og som kunne vært i målgruppen for elektronisk kontroll. Noen synes kanskje at dette kan være en krevende form for soning og vil heller gå i fengsel, mens andre gjerne vil sone med elektronisk kontroll, sier Alver.

Noen av dem som søker om soning med elektronisk kontroll oppfyller ikke kriteriene. Det gjelder blant annet dem som er dømt for vold, sedelighet eller forhold knyttet til hjemmet.

Begrenset frihet

For selv om det kanskje høres friere ut å sone hjemme enn i fengsel, så blir friheten sterkt begrenset og regulert. Man kan være i arbeid som vanlig, men når vedkommende kommer hjem, så må han eller hun holde deg innendørs:

– Noen setter opp en lapp om at de må huske å ikke gå ut. Ellers er man jo vant med å kunne gå ut når man vil, men i denne soningsformen, så er denne muligheten avgrenset, sier Alver.

– For å hente avisa eller gå ut med søpla må man søke permisjon i forkant, og dette må være lagt inn i aktivitetsplanen.

Flere saker fra Innlandet