Vet ikke hvem som forgifta ulven

I mai ble en ulv funnet død i Austmarka i Kongsvinger med kroppen full av rottegift. Politiet har valgt å henlegge saken.

Død ulv funnet i Austmarka i KOngsvinger

FULL AV GIFT: Den døde ulven var en hannulv på 40 kilo. Dyret var ikke merket, og det er opplyst at den tidligere ikke var registrert hos Rovdata.

Foto: Veterinærinstituttet

– Vi har fått noen tips, men de har vært lite konkrete og ingen av tipsene kan hjelpe oss videre mot å finne en gjerningsmann, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Den døde hannulven ble funnet liggende i Utgardsjøen på Austmarka i Kongsvinger kommune den 5. mai i år.

Veterinærinstituttet undersøkte ulven og fant flere ulike typer rottegift i dyrets lever.

Jakt på ulv, både lovlig og ulovlig, er den vanligste dødsårsaken hos ulv i Skandinavia.

Tips om forgiftning

Politiet har ved flere anledninger fått tips om at det foregår utlegging av åte for å forgifte ulv. De har aldri klart å dokumentere at det skjer.

Politiet mener ulven som ble funnet av en turgåeren i Austmarka døde av forgiftning.

Ulven hadde ligget i vannet en stund, noe skrotten var preget av. Men det ble ikke funnet skuddhull, og forgiftning ble sett på som en mulig eller medvirkende dødsårsak.

Selv om politiet mistenker at det har skjedd noe straffbart, blir saken nå henlagt i mangel på videre spor i etterforskningen.

Ulven regnes som kritisk truet i Norge. Bestanden har likevel hatt en betydelig vekst i Skandinavia siden 1990-årene. I registreringer gjort vinteren 2015/2016 ble det påvist 90–93 ulver med helt eller delvis tilhold i Norge, ifølge miljøstatus.no