Drar til svenske bilverksteder, men dropper tollen

Nordmenn valfarter til Sverige for å reparere bilene sine, men mange er ikke klar over at man må innom tollen begge veier.

Bilverksted

Mange bilverksteder i Charlottenberg har nesten bare norske kunder.

Foto: Knut Sveen / NRK

Magnus Engelbrektsson

Bilmekaniker Magnus Engelbrektsson er fornøyd med at nordmennene kommer til ham.

Foto: Vera Wold / NRK

Er du en av mange nordmenn som tar med bilen til Sverige når den må repareres? Da er du ikke alene. Stadig flere nordmenn velger Sverige framfor Norge når de skal til bilverkstedet.

Nesten 70 prosent av kundene er nordmenn

Mange sparer tusenvis av kroner på turen, sjøl om de må kjøre i flere timer for å komme til verkstedet.

Mellom 60 og 70 prosent av kundene til Magnus Engelbrektsson hos Engelbrekts Motor Meca i Charlottenberg er nordmenn. Hit kommer nordmenn fra hele Østlandet, til og med Molde, for å kjøpe bildeler, reparere bilen eller gjennomføre service.

– Det er snakk om store summer. Det er først og fremst arbeidspenger vi er billigere på. Vi tar 725 svenske kroner timen med moms, i Oslo ligger prisen på mellom 1000 og 1200 norske kroner pluss moms. Det blir mye å spare, sier Magnus Engelbrektsson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Må innom tollen

Mange av de norske kundene er ikke klar over at de må innom tollen på vei til verkstedet. Og mange av de som er klar over det, velger å droppe tollbesøket.

– Alle varer som tas inn i EU skal inn til tollkontroll, og det gjelder også biler som skal repareres. Det skal fylles ut et skjema til noe som heter aktiv foredling. Det må alltid stilles en sikkerhet for en vare som tas inn i EU med tanke på reparasjon, og for personbiler må man betale en toll på 10 prosent av varens verdi, og en merverdiskatt på 25 prosent, sier gruppesjef ved Eda tollstasjon, Stefan Uggla.

Dette betales tilbake senere, men der og da kan det bli snakk om store summer. Er bilen din verdt 100 000 kroner skal du betale 10 000 kroner i tollavgift. Tollavgiften legges til bilens verdi før moms beregnes. Dermed må du betale 27 500 kroner i moms. Summen du da skal betale i depositum er 37.500 kroner.

På vei hjem igjen må du også innom den norske tollen og betale norsk moms.

Stefan Uggla

Få nordmenn stikker innom Stefan Uggla hos tollvesenet når de skal til svenske verksteder.

Foto: Vera Wold / NRK

– Det er ikke så mange som kommer innom oss for å gjøre dette. Det er noen få i løpet av en måned, og mange snur når de får vite hvor mye det koster og at de må fylle ut papirer. Jeg tror ikke det er mange som er klar over dette, sier Uggla.

Hvis du ikke stopper ved tollen og blir tatt, risikerer du politianmeldelse, bot og inndragning av den summen som reparasjonen kostet.

Tror mange vet

Engelbrektsson har bare vært i bilbransjen i fem år, og sier at antall norske kunder øker hele tiden. Han tror nordmenn vet hva de får ta med seg eller ikke ta med seg over grensen.

– Jeg har inntrykk av at mange vet hva slags regler som gjelder. Mange overnatter, og da øker summen på varer man kan ta med seg hjem.

Svenskehandel

Nordmenn drar ikke bare til Sverige for å handle billig sprit og flesk.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Han får støtte av Göte Öster hos Östers Bilverkstad i Charlottenberg. Østers har drevet bilverksted i 38 år, og han har alltid hatt mange norske kunder.

– Det blir bare flere og flere norske kunder. Cirka 90 prosent av kundene mine er nordmenn. Det er nok prisen som trekker dem til Sverige. Det lønner seg å komme hit. Jeg synes det er veldig bra at de kommer, sier Östers og ler.

Penger å spare

En av mange nordmenn som velger svenske bilverksteder er Lars Marius Arnesen fra Ringsaker. Han har to biler, og reiser alltid til Sverige hvis han har biltrøbbel.

– Det er mye billigere, og jeg er fornøyd med jobben de gjør der. Jeg vet ikke hvor mye jeg sparer på det, men det blir nok noen tusen, sier Arnesen.

Han vil ikke helst svare på om han er innom tollen på vei til det svenske bilverkstedet.

– Tollen, ja.....de er jo der de. Om jeg er innom? Tja, nei.....det vet jeg ikke, sier han og smiler.