Hopp til innhold

Vil begrense svenskehandelen

Vi handler mer og mer i Sverige. Det misliker miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender sterkt. Nå vil de at det skal bli strengere grenser for hvor mye vi skal få lov til å handle i Sverige.

Vil begrense svenskehandelen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn/Bendiksby, Terje / SCANPIX

Mange på svenskehandel

Flere og flere drar til Sverige for å handle.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK
Senterleder Monica Nyland

Senterleder Monica Nyland skaper liv og røre på Charlottenberg Shoppingsenter.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at vi nordmenn handlet for 10,3 milliarder norske kroner i fjor. Sammenlignet med tidligere år, ser vi at besøkene til söta bror bare øker og øker.

Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingsenter like ved Østfold forteller om en økning på 18 prosent sammenlignet med palmehelgen i fjor. På Charlottenberg Shoppingsenter like ved Hedmark forventer senterleder Monica Nyland stor økning i omsetningen i påsken.

– Fra palmesøndag og frem til andre påskedag forventer vi en omsetning på cirka 50 millioner kroner. Da har vi dobbel omsetning i forhold til en normal uke.

Dette vil leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, nå gjøre noe med.

– Jeg synes at politikere som er engasjert i dette burde sette ned taket på hvor mye du kan ta med deg hjem til Norge, sier han.

Bekymret for næringslivet

Miljøforkjemperen understreker at dette har en miljøside, men han er vel så bekymret for næringslivet.

– Arbeidsplassene flyttes ut av Norge og det er mye vanskeligere å drive butikk for norske kjøpmenn.

– Men er dette så fælt da. Mange ser jo på dette som en tur?

– Jeg har ikke noe i mot at folk drar på tur, men hvis du først drar, så synes jeg det er viktig at du tar med deg mest mulig av det økologiske varesortimentet de har. Så kan du også begynne å etterspørre det når du går i lokalbutikken hjemme i Norge og spørre hvorfor de ikke selger mer økologisk mat, sier miljølederen.

Hør radioreportasjen om svenskehandelen her:

– Ikke så store konsekvenser

Forsker ved BI, Harald Espeli, støtter ikke Framtiden i våre hender:

– I den verden vi lever i ser jeg ikke for meg at reglene for hva man kan ta med blir lavere i dag, men når vi har regler så burde de håndheves bedre, sier han.

BI-forskeren har ikke noen sympati for miljøargumentet til Framtiden i våre hender. Espeli mener svenskehandelen ikke er spesielt belastende for miljøet.

– I forhold til flyimport fra utlandet så er det klart mer belastende for miljøet enn at folk drar noen mil ekstra til Sverige for å handle, sier forskeren.

Harald Espeli tror heller ikke de næringsmessige konsekvensene av svenskehandelen er spesielt store. Hovedvirkningen er at en del av varehandelen taper omsetning og at staten taper avgifter som moms, tobbaksavgift og alkoholavgift.

– Men det er flere nordmenn som arbeider i de svenske kjøpesentrene og de er også til dels eid av nordmenn, så de store skadevirkningene er det nok ikke snakk om, sier Espeli.