Hopp til innhold

Truls ble født to måneder for tidlig på hytta langt til fjells

For ett år siden gikk ekteparet Merete Kvamme og Jørgen Hermansen og ventet på sitt første barn. De dro til fjells på hytta i Valdres for en rolig julefeiring, men den lille i magen ville det annerledes.

Truls

TRAVELT: Truls ble født to måneder før tida på hytta i fjellet i Valdres langt fra folk. Rask reaksjon fra nødetatene reddet trolig guttens liv.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En liten gutt, ett år, stabber rundt på hytta med god støtte av mamma. Det er lite som minner om den dramatiske fødselen for et år siden der lille Truls var hovedpersonen.

Lå på gulvet

For et år siden ventet Merete Kvamme og Jørgen Hermansen sitt første barn, og siden det fortsatt var to måneder til termin dro de på hytta i Valdres på juleferie.

Jørgen Hermansen og sønnen Truls.

HYTTEKOS: Truls koser seg med pappa Jørgen Hermansen på hytta i Valdres.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Så skjer det, som lyn fra klar himmel, to måneder for tidlig går vannet og det på en fjellhytte langt unna hjelp.

– Jeg fikk vondt i magen og gikk på do. Det var først da jeg skjønte at dette er ikke bra. Nå skjer det noe som ikke skal skje. Jeg la meg ned på gulvet, sier Merete og viser oss det lille toalettet.

På gulvet som er knapt et par kvadratmeter lå hun med sterke smerter. Mannen Jørgen Hermansen kom løpende til og fant Merete liggende i fosterstilling på gulvet. Hun skrek av smerte, og Jørgen forsto at han måtte ringe etter hjelp.

– Jeg tok tida mellom riene, og sa til hun på 113 at det er under et minutt imellom riene. Da hørte vi at hun ble litt stresset, og sa at ambulansen er så og så langt unna. Og om ikke alvoret hadde gått inn før, så gjorde det i alle fall det da, sier Jørgen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Truls

KUVØSE: Han blir plassert i en spesialkuvøse og fraktet til Ullevål sykehus. Da var temperaturen hans kritisk lav.

Foto: Privat

– På grensen til kritisk

Alarmen går i Ål, på Fagernes og Lørenskog. En av fjorårets mest ekstreme fødsler er i gang. Det skulle kreve to ambulansehelikoptre, en ambulanse, to anestesileger og en jordmor på stedet for å gjennomføre en så tidlig fødsel på en sikker måte.

Og det må skje raskt. For det lille barnet har dårlig tid, og er ute i løpet av en halvtime.

Han blir plassert i en spesialkuvøse, og fraktet i en luftambulanse til Ullevål sykehus. Og det var på håret.

– Temperaturen hans var på 30,4 grader, og det er på grensen til kritisk, spesielt når man er så liten som det. Da må vi faktisk aktivt tilføre varme, sier anestesilege hos Norsk Luftambulanse, Andreas Hansen.

Gledelig gjensyn

Truls

LITEN: Han fikk en dramatisk start på livet.

Foto: Privat

Den lille familien har tatt turen til Luftambulansens base på Lørenskog et år etter den dramatiske fødselen. De vil gjerne møte de som trolig reddet livet til Truls langt til fjells, og helikopterteamene er like spente.

De har ikke visst hvordan det gikk med ham. Det blir et hjertelig møte mellom Hansen og familien.

– Så hyggelig å se deg, Truls. Du har blitt større siden sist, sier Hansen, og tar Truls sin lubne hånd.

For å bevise at det er sant strekker gutten en hånd i været for å vise hvor stor han er.

– Vi er evig takknemlige for den jobben de gjorde, sier far Jørgen.

Dusin fagfolk

Merete Kvamme, Truls

VEER: Merete Kvamme sammen med Truls på det lille toalettet hvor fødselen startet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er flere som gjerne vil møte ham ett år etter det som skjedde på hytta i fjellet.

Jordmor ved Valdres Fødestogo, Live Cecilie Grindaker Ask, hjalp Truls til verden og har ikke sett ham siden han forlot hytta i en spesialkuvøse med luftambulansen.

– Vi fant fort ut at det gikk ikke å stoppe fødselen. Fra jeg tok i dørhåndtaket til han var ute, så tror jeg det gikk 10 minutter, sier Grindaker Ask.

Til sammen var nærmere et dusin fagfolk i sving for å ta imot Truls på meste mulig trygg måte på et steingulv på ei hytte i Valdres.

– Vi fikk all den hjelpa vi kunne få. Alt bare datt ned i hodet på oss da vi trykka på knappen for å si det sånn. Jeg har alltid betalt skatten min med glede, men det siste året har det vært med ekstra glede, sier Merete og Jørgen.

Truls

GOD HJELP: To luftambulanser, en ambulanse, to anestesileger og en jordmor var raskt på stedet da Truls meldte sin ankomst på hytta i Valdres.

Foto: Privat