Hopp til innhold

Skal løpe 10 mil i strekk

Et vanlig maraton på 4,2 mil blir for kort for John Henry Strupstad fra Hamar. 10 mil i VM i ultramaraton er en mer passende utfordring for ham.

John Henry Strupstad

John Henry Strupstad fra Hamar skal løpe 10 mil i VM i ultramaraton.

Foto: Stein S. Eide

I disse dager løper han mellom 20 og 25 mil i uka.

Sist helg vant han et maraton i Kongsvinger. Men de 4,2 milene blir bare som lett oppvarming å regne. For om noen få uker skal John Henry Strupstad (31) fra Hamar løpe 10 mil i et strekk i VM i ultramaraton i Nederland.

Dette er et maraton

Dette er ultramaraton

– Holder det ikke med et vanlig maraton, altså?

Vil tyne kroppen

John Henry Strupstad

John Henry Strupstad fra Hamar trener til VM i ultramaraton. Der skal han løpe 10 mil.

Foto: Stein S. Eide

– Det handler om å kjenne hva en kan tyne ut av kroppen sin. Det er nok det som fascinerer meg. Jeg har løpt en del maraton og det vil jeg nok fortsette med, men dette vil liksom toppe det, sier 31-åringen.

NRKs reporter Stein S. Eide ble med ultramaraton-mannen på en liten morgentur. Og John Henry Strupstad var grei nok til å legge opp til et litt enklere løp denne dagen.

– Vi kan droppe åtte mils turen i dag og heller ta en runde på fem kilometer, siden du er med..., sier han, til Eides tydelige lettelse.

Sliter ut joggeskoene

John Henry Strupstad har et stort forbruk av joggesko. Han har tre par som han bytter på med.

– De tre parene holder i rundt tre måneder, så må jeg kjøpe tre nye par, sier han.

Underveis på morgenturen, joggende og med rolig stemme, spør NRKs reporter hvor langt han har løpt.

– For en uke siden hadde jeg en langtur på 7,5 mil. Det er det lengste jeg har løpt i strekk i hvert fall, sier John Henry Strupstad.

Spiser lefser mens han løper

Den største utfordringen med å løpe så mye og så langt, er å unngå skader, forteller 31-åringen. Og så må han bruke tid på restitusjon og nok søvn imellom øktene. Dessuten trener han på å få i seg mat underveis.

– Jeg prøver å få i meg noe så tidlig i løpet som mulig. Jeg starter med lefser. De inneholder både karbohydrater og litt fett. Og det glir ned ganske lett også. Jeg aner ikke hvorfor, men det passer meg bra i alle fall, sier han.

Må stadig løpe lenger

31-åringen fra Hamar vet ikke helt sikkert hvordan han fikk denne interessen for langløp.

– Jeg var mellomdistanseløper da jeg var yngre, men gikk litt lei og begynte å løpe litt lenger. Så ble det maraton, men nå er ikke det helt nok heller da. Det kommer stadig noe nytt.

John Henry Strupstad

John Henry Strupstad løper mellom 20 og 25 mil i uka for å trene til VM i ultramaraton.

Foto: Stein S. Eide

Gikk på en smell

Og i fjor deltok han i ultramaraton i Gibraltar. Det gikk veldig bra. Han hadde til og med verdensrekorden.... en stund. Men det holdt ikke.

– Jeg gikk ut sånn jeg trodde var passe. Etter sju kilometer ledet jeg med tre minutter allerede, og da tenkte jeg at jeg ikke behøvde å bremse og at det kunne holde helt inn. Så dum går det an å være, sier han.

Etter fem mil sprakk han. I Nederland i år, har han tenkt å legge det opp litt annerledes.

– Nå skal jeg legge meg i halen på tetfeltet i stedet for å legge meg i front. Det tror jeg er lurt.