Hopp til innhold

Tar imot flere gjestepasienter

Stadig flere pasienter som behandles ved Sykehuset Innlandet kommer utenfra regionen.

Sykehusene må kutte

Sykehuset Innlandet tar i mot stadig flere pasienter fra resten av landet.

Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Folk fra hele landet kommer nå i økende grad for å få behandling ved flere av sykehusene i Hedmark og Oppland.

Velger korte ventelister

Dette kommer blant annet til syne på sykehuset i Kongsvinger. Overlege John Arne Sparby mener dette viser at ordningen Fritt sykehusvalg fungerer etter hensikten.

– Det ser ut som at når ventetidene går ned så kommer pasientene til der det er korte ventelister. Det tyder på at pasientene følger med og velger å dra dit det er kortest ventetid, sier Sparby.

Merker økningen

På sykehuset har antallet planlagte innleggelser med pasienter utenfor primærområdet øket med 14 prosent siden i fjor.

– De kommer først og fremst fra Akershus og Oslo. Men vi har også pasienter fra Buskerud, Oppland og Østfold, sier Sparby.

–Jeg er temmelig sikker på at ordningen med fritt sykehusvalg er grunnen til at de kommer. Pasientene ser at vi har korte ventelister på visse områder og ber om å bli henvist hit, legger han til.

Fra hele landet

Det fins lite eller ingen tall og ferske analyser over hvordan pasientenes valg etter at Fritt sykehusvalg har fungert i snart ti år. Tall fra Sykehuset Innlandet for årets fire første måneder i fjor og i år viser noen flere planlagte innleggelser fra andre regioner ved sykehusene i Hedmark og Oppland.

Men Gjøvik har i likhet med Kongsvinger fått stadig flere planlagte innleggelser fra Akershus og Oslo. Flere folk fra Bergen, Trondheim og Nord-Norge søker seg til Elverum og Hamar, mens Lillehammer og Tynset hadde færre planlagte innleggelser fra andre distrikt.

Lite informasjon

Divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth ved Helsedirektoratet mener at pasientene oftest er stedbundne i valget. Men det fins lite fakta om det.

– Men til tross for det vet vi at det er jevnt økende trafikk på nettsiden til Fritt sykehusvalg og flere ringer rådgiverne. Vi prøver også å legge ut mer relevant informasjon slik at det skal oppfattes som mer nyttig for pasientene, sier Aarseth.