Hopp til innhold

Lettet over at butikkstreiken er over

Både de ansatte og innehaveren av Astoria Blomster på Hamar er lettet over at streiken blant de butikkansatte er over etter 14 dager.

Blomsteransatte streiker

STREIKEN SLUTT: På Hamar har blomsterdekoratør Johanne Melby (i midten) vært blant dem som har vært i streik. Her sammen med Andrea Odden og Synne Odden som begge er tillitsvalgte i Handel og Kontor.

Foto: Knut Sveen

Sent natt til mandag ble Handel og Kontor enig med NHO om et forhandlingsforslag. Streiken blant butikkansatte er dermed over

– Dette er et skritt i riktig retning for å harmonisere minstelønnssatsene i handelen, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor (HK).

– Godt å være tilbake

I Hedmark og Oppland har to butikker vært rammet av streiken; Hadeland Glassverk i Jevnaker og Astoria Blomster. Ved glassverket har 11 ansatte vært i streik, mens to ansatte ble tatt ut i streik i blomsterbutikken.

– Jeg ble veldig glad når jeg fikk vite at streiken er over. Det er godt å være tilbake, sier ansatt i butikken, Anne Mari Gaaserud.

Også butikkinnehaver Liv Kjersti Tangen er fornøyd med at streiken er over.

– Det var en lettelse. Jeg ble veldig, veldig glad, sier Tangen.

Butikken har vært åpen under hele streiken, og Tangen har dermed hatt ekstra travle og lange dager.

– Det begynte selvfølgelig å røyne på etter 14 dager alene. Jeg har stort sett vært på jobb og hjem for å sove, så det er godt å få de ansatte tilbake på jobb, sier Tangen.

Hever fagarbeidersatsen

Ifølge arbeidstakerorganisasjonen, som er det tredje største LO-forbundet, innebærer forslaget blant annet at alle satsene økes med 6,50 kroner i år.

Deretter vil en garantiordning tre i kraft fra 2015, hvilket betyr at utviklingen av minstelønnssatsene i området skal reguleres med årslønnsutviklingen for arbeidere i alt.

Videre heves fagarbeidersatsen til 10 kroner per time, og de med fagbrev vil nå gå rett inn på ansiennitetstrinn tre. Fagarbeidere kommer dermed styrket ut av dette oppgjøret, opplyser HK.

Vil ha lønnsløft for kvinner

Den 30. august gikk 205 HK-medlemmer i til sammen 48 butikker ut i streik etter at meklingen med NHO strandet.

Onsdag og torsdag ble ytterligere 61 personer i sju virksomheter tatt ut i streik. Kravet fra HK var at kvinner skulle få samme lønnsløft som menn innen handelen.

Forslaget skal nå sendes på uravstemning blant Handel og Kontors (HK) medlemmer. Fristen for avstemning er onsdag 8. oktober, og resultatet skal meddeles NHO 13. oktober.

Flere saker fra Innlandet