Dette var noe av det Mattilsynet fant, da de kom på uanmeldt inspeksjon på kjøkkenet på Rica Hotell Hamar mandag.
- Rester av gammel krem på visper
- Urene kniver
- Oppbevaring av gamle matrester
- Rent og skittent tøy om hverandre
Kjøkkenet ble stengt umiddelbart, forteller Bente Fauske, som er distriktssjef for Mattilsynet på Hedmarken.
LES:
Kunne blitt matforgiftet
– Det var gjennomgående veldig dårlig renhold. Det var mye fett og støv, matrester og rusk på overflatene. Utstyr som kniver og vispeboller var synlig urene av gamle matrester, sier Fauske.
I tillegg luktet det surt av gamle og sure matrester som var satt i kjølebenken.
Mattilsynet ser alvorlig på saken.
– Vi vurderte at det kunne være helsefare. Det var rett og slett fare for oppvekst av smittestoffer i maten, slik at de som spiser den kan bli matforgiftet, sier Fauske.
Legger seg flat
Kjøkken ble åpnet igjen tirsdag klokka 08.00, og om formiddagen var det vanlig aktivitet. Hotellet fikk lov til å åpne kjøkkenet etter at det var grundig rengjort.
Kjetil Engum, som er administrerende direktør på Rica Hotell Hamar, syns det hele er trist og ubehagelig.
– Som øverste leder tar jeg ansvaret. Vi tok umiddelbart tak i dette og nå har vi gått gjennom alle rutiner. Vi har også laget en tiltaksliste, sier Kjetil Engum.
Mye er allerede gjort, og mange av feilene er rettet opp, og derfor fikk hotellet også lov til å åpne kjøkkenet igjen ganske fort.
– Burde ikke dette vært oppdaget før?
– Det har jeg ingen kommentar til, sier Engum.
LES:
Redd omdømmet er skadet
Mattilsynet er fornøyd med måten hotell-ledelsen reagerte på.
– De satte i gang med en dugnadsaksjon og vasket ned hele kjøkkenet. Og da vi kom tilbake dagen etter hadde de også laget en plan, blant annet når det gjaldt opplæring og oppfølging.
Hotelldirektøren er likevel redd denne saken vil skade hotellet.
- Ja, jeg frykter for omdømmet til hotellet, selvfølgelig gjør jeg det, sier Kjetil Engum. Men jeg kan forsikre om at vi har tatt full kontroll og at jeg skal følge mer detaljert med på kjøkkendriften enn jeg har gjort til nå, sier hotelldirektøren.