Hopp til innhold

Statskog med tidenes skogsalg

Ikke siden danskekongen solgte unna skog for å finansiere sin krigføring har det blitt solgt så mange statlige eiendommer som Statskog skal selge nå.

Skog

Illustrasjonsfoto

Totalt skal 500 000 dekar skog og eiendom over hele landet legges ut for salg gjennom årene fram til 2017.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum

Foto: Landbruks- og matdepartementet

– Dette gjør vi for å sikre lokalt eierskap til skogen, lokale grunneiere eller andre får mulighet for å kjøpe skog, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Kamp om skogen

I år er det fem eiendommer som legges ut for salg i Hedmark og Oppland, og landbruksministeren regner med at det vil bli kamp om skogen i sitt hjemlige område.

– Det er generelt sett lite skog til salgs, og i Innlandet er det mange skoginteresserte folk. Mange er opptatt av utmarksressurser og høste av det, så her kommer det nok til å bli kamp, sier Vedum.

I 2011 kjøpte Statskog Borregaard skogene i Hedmark fro 1.7 milliarder kroner, og salget av den statlige skogen nå, er en del av planen etter Borregaard-oppkjøpet.

– Da sikret vi et nasjonalt eierskap, for at skogen ikke skulle komme på utenlandske hender, nå sikrer vi lokalt eierskap til skog, sier landbruksministeren.

– Ikke på tilbud

Selv om landbruksministeren ikke vil tallfeste hvor mye penger Statskog kan tjene på salget, tror han ikke skogen blir solgt på tilbud.

– Det viktigste er ikke penger inn i kassa til Statskog, men likevel er det den som byr og får konsesjon som får skogen. Å kjøpe eiendom er attraktivt, sier Vedum.

I Hedmark og Oppland legges det nå ut fem teiger totalt sett denne runden, og så skal det gjennomføres to skogsalgsrunder hvert år fram til 2017.

Flere saker fra Innlandet