Statens vegvesen tar selvkritikk: Veien skulle vært saltet

VALDRES (NRK): Vegvesenet fikk tips om at det var ekstremt glatt, men gjorde ingen ting. To personer ble hardt skadd i to ulykker på den samme veien i Valdres i går.

Ulykke ved Fagernes

GLATT: En ambulanse på vei til en ulykke på E16 i Valdres endte selv i en alvorlig møteulykke. Ambulansesjåføren ble hardt skadd. Det var ekstremt glatt på E16 i Valdres mandag.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Tidlig mandag morgen kolliderte to personbiler på E16 i Valdres, litt nord for Røn i Vestre Slidre. Det satt en person i hver bil. En av dem ble hardt skadd.

Kort tid etter kolliderte en ambulanse med en personbil bare noen kilometer lenger sør på E16. Ambulansen var på vei til ulykken ved Røn. Ambulansesjåføren ble hardt skadd og fløyet til Oslo universitetssykehus.

Totalt fem personer var involvert i de to ulykkene, de øvrige tre slapp med lettere skader, opplyser politiet.

Fikk tips, gjorde ingen ting

Natt til mandag kjørte Leif Haugo E16 på vei til arbeid, som han har gjort mange ganger før. Forholdene var helt ekstreme, forteller han.

– Det var utrolig glatt. På enkelte strekninger var det umulig å holde kontroll på bilen, sier Haugo til NRK.

Leig Haugo, yrkessjåfør

SENDTE ADVARSEL: Leif Haugo ringte til Vegtrafikksentralen og fortalte om de speilglatte veiene.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Han ringte Vegtrafikksentralen klokka 04:29 for å tipse om kjøreforholdene, og regnet med at tipset ville bli fulgt opp. Det ble det ikke.

Da den første ulykken skjedde nesten tre timer senere, var det fortsatt ikke strødd eller saltet på strekningen.

– Det er bare en kommentar til det, det er uholdbart, sier Leif Haugo.

Vegvesenet beklager

Statens vegvesen hevder de har gode rutiner for å følge opp tips fra bilister om vanskelige kjøreforhold. Men denne gangen skjedde det en glipp.

Asbjørn Stensrud

BEKLAGER: Asbjørn Stensrud i Statens Vegvesen beklager at de ikke fulgte opp tips om glatte veier.

Foto: Geir Randby / NRK

– Samtalen er ikke loggført og driftsentreprenøren fikk ikke beskjed. Det må vi bare beklage, det er ikke godt nok, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Statens vegvesen.

Stensrud peker imidlertid på at det er driftsentreprenøren, i dette tilfellet Presis Vegdrift, som har ansvaret.

– De skulle helt klart ha lagt ut salt på et tidligere tidspunkt. Vi har hatt en skikkelig gjennomgang med driftsentreprenøren i dag, sier Stensrud.

Han sier de er enige med entreprenøren om at de skal skjerpe rutinene sine, særlig nå i den krevende overgangsperioden mellom høst- og vinterføre.

Presis vegdrift vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Ambulanse under utrykning kolliderte

IKKE STRØDD: Vegvesenet mener driftsentreprenørene må gjøre preventive tiltak med salting nå i overgangen mellom høst- og vinterføre.

Foto: Sigrid Havig Berge