Hopp til innhold

– Kan ikke tro at vi vant

Fire unge arkitekter og venner med tilhold i Danmark har tegnet vinnerforslaget til det nye skogfinske museet på Svullrya i Grue.

Vinnertegning nye Norsk skogfinsk museum

Dette er vinnertegningen i arkitektkonkurransen til nye Norsk Skogfinsk museum. Det kom inn over 200 forslag.

Interessen for å tegne det nye museet var rekordstor. Det kom inn 203 forslag fra 17 land. Bare bygg som Operaen, Nasjonalmuseet og Våler kirke kan skilte med like stor interesse.

– Vi er overrasket over å vinne, selv om vi hele tiden har hatt tro på prosjektet. Det er spennende å tegne et slikt museum. Skog og bygning går i ett og skaper nysgjerrighet, sier Filip Lipinski.

– Passer ypperlig

Vinnertegningen ble presentert på Svullrya i Grue mandag og vinnerne er Hanna Johansson, Filip Lipinski, Juras Lasovsky og Andrea Baresi. De kommer fra Sverige, Tsjekkia og Italia, men holder til, og jobber sammen, i København i Danmark.

– Nå blir det utrolig spennende å få være med å realisere denne drømmen, sier Filip Lipinski.

Arkitektkonkurranse Norsk skogfinsk museum

Filip Lipinski, Juras Lasovsky, Andrea Baresi og Hanna Johansson har tegnet vinnerforslaget som ble presentert i dag.

Foto: Ann-Kristin Mo

Juryleder og ordfører i Grue, Wenche Huser Sund, sier hun la merke til vinnertegningen med en gang da hun bladde gjennom de 203 forslagene.

– Den pekte seg ut. Den er helt fantastisk og passer ypperlig på tomta, sier hun.

Direktør ved Norsk skogfinsk museum, Dag Raaberg, var ikke mindre fornøyd. Han møtte fram i Finnskogbunad da vinneren ble presentert i dag.

– Dette forslaget vant fordi det er spennende, ikke for dristig, praktisk, og det gir god arealutnyttelse, sier Raaberg.

Bevarer kulturen

Skogfinsk museum skal vise fram kulturen til den etniske minoriteten som skogfinnene representerer gjennom foto, lydopptak, bøker og gjenstander.

Ordfører Wenche Huser Sund mener det nye museet vil bli en storstue i Grue. De håper å få penger til byggingen over statsbudsjettet i 2019.

– Det er kjempeviktig å få på plass dette. Finnskogen er den største merkevaren vi har i Grue. Dette kommer til å bli det store turistmålet og gi store ringvirkninger, sier hun.

Arkitektkonkurranse Norsk skogfinsk museum

Arkitektene har tatt skogen inn i bygget de har tegnet.

Foto: Ann-Kristin Mo

Enstemmig jury

Juryen hadde altså over 200 forslag å velge mellom. Men de kom enstemmig fram til vinneren. Forslaget heter Finnskogens hus. Juryen mener det er en god planløsning og at det gir god utnyttelse av området, i tillegg til at skogen er et viktig innslag.

Premien til vinnerarkitektene er 500.000 kroner.

Les mer:

Flere saker fra Innlandet