Hopp til innhold

Slakter dyr med bønn

Islamsk råd Norge godkjenner slaktmetoden til Nortura som riktig ifølge islamsk lov.

Slakting

Skjæring av slakt ( Illustrasjon)

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Nortura har drevet halalslakt lenge, men det er først nå at Islamsk Råd Norge går god for at slaktingen foregår på "riktig" vis.

Ifølge konserndirektør i Nortura, Nina Sundquist, er de det eneste slakteriet i Norge som har fått en slik annerkjennelse av Islamsk Råd for sin halal-slaktemetode.

Bedriften satser på å nå sterkere ut til den muslimske delen av befolkningen med produkter av kylling, lam og storfe, som er slaktet på islamsk vis.

Ber for slaktet

Hovedforskjellen på halalslakt og ordinær slakt er at det gis en forbønn til dyret før avlivning. En muslim, godkjent av Islamsk Råd Norge, sier bønnen før den maskinelle slaktingen starter.

I Norge er det et krav om at alle dyr som slaktes skal bedøves først. Det gjelder også ved halalslakting. I andre land tilater de "ekte" halaslakting, og dyret avlives uten å ha vært bedøvd først.

Les mer om halalslakting på Matportalen

Generalsekretær i Muslimsk Råd, Sohaib Sultan, synes det er viktig å sørge for at Nortura følge Islamsk lov når de markedsfører sine halal-produkter. Han sier Islams Råd vil følge opp Nortura med både varslede og uvarslede kontroller i tida som kommer.

Halalkjøttet er en del av Norturas Alfathi-produkter og kommer nå i form av blant annet kjøttdeig, pølser, pizza og lammepostei.