Skulle ta toget hjem – knivstukket åtte ganger av psykisk syk mann

OSLO TINGRETT (NRK): Bare tilfeldigheter og rask medisinsk behandling gjorde at en 22 år gammel mann overlevde det svært brutale knivangrepet.

Politi på Oslo sentralstasjon etter knivstikking

KNIVSTUKKET PÅ TOGET: Politi- og nødetater kom til stedet kort tid etter knivstikkingen inne på et tog på Oslo Sentralstasjon 12. november fjor. Gjerningsmannen ble pågrepet bare minutter etter hendelsen.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Drapsforsøket skjedde om ettermiddagen 12. november i fjor på Oslo Sentralstasjon.

22-åringen satt på et togsett på Gjøvikbanen som skulle frakte ham hjem. Helt uten forvarsel ble han angrepet av en psykisk syk mann med kniv og påført åtte stikk.

Tre av knivstikkene gikk inn i bryst- og bukhulen. 22-åringen fikk livstruende blødninger og skader i lunge, tarm og milt. Ett av stikkene gikk dypt inn i venstre lår og skar over en pulsåregren.

Ifølge påtalemyndigheten overlevde han takket være rask og høyt kvalifisert kirurgisk behandling.

Psykisk syk

Statsadvokat Jens Olav Sæther

Aktor, statsadvokat Jens Olav Sæther, bil legge ned påstand om at 36-åringen får en dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I dag møtte en 36 år gammel rumensk statsborger i Oslo tingrett tiltalt for drapsforsøket. Han er erklært strafferettslig utilregnelig i den rettspsykiatriske vurderingen.

Aktor, statsadvokat Jens Olav Sæther, varslet at det vil bli lagt ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Det vil i så fall bety at 36-åringen ikke får fengselsstraff, men i stedet tas hånd om av helsevesenet.

36-åringen har hele tiden vedgått handlingen, men han nekter straffskyld.

I retten forklarte han av han kom til Norge med toget fra Sverige rett før hendelsen. Mannen hevdet at det var djevelen som hadde talt til ham og bedt ham om «å drepe en svart mann».

– Djevelen sa til meg at jeg skulle dra til Oslo og drepe noen, sa han.

Inne i rettssalen ba han offeret om unnskyldning og tilgivelse for det han hadde gjort.

36-åringen er i dag tvangsinnlagt fordi han regnes som psykotisk med vrangforestillinger. Han har også tidligere vært innlagt på psykiatrisk institusjon i hjemlandet.

De sakkyndige mener voldsrisikoen vil være skyhøy dersom han blir utskrevet.

Video av drapsforsøket

I retten ble det spilt av en video fra flere overvåkingskameraer på toget og Oslo Sentralstasjon.

Videoen viser hvordan den psykisk syke mannen går inn på toget og rusler gjennom flere vogner og kikker seg rundt.

Så kommer han fram til 22-åringen som sitter i midtgangen på et klappsete. Umiddelbart tar 36-åringen fram en stor kniv og stikker offeret mange ganger.

Etter angrepet rusler 36-åringen rolig rundt på Oslo Sentralstasjon med kniven i hånden til han blir pågrepet vektere noen minutter senere.

Knut Petter Sætre Langlo og Jon Erik Berg i Oslo tingrett.

SAKKYNDIGE: Psykologspesialist Knut Petter Sætre Langlo og psykiater Jon Erik Berg er sakkyndige i Oslo tingrett. De mener den tiltalte 36-åringen var psykotisk med paranoide vrangforestillinger på gjerningsøyeblikket.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Veldig redd

Mannen som ble skadet i angrepet forklarte i retten at han foreløpig har måttet stanse utdanningen sin.

Han har det siste året måttet gjennomgå omfattende medisinsk behandling. Fortsatt har han betydelige smerter. I tillegg har han psykiske problemer etter den brutale hendelsen.

– Jeg tenker på hendelsen hele tiden, og jeg er veldig ofte redd, sa han i sin vitneforklaring.

Rettssaken avsluttes onsdag med prosedyrer.