Sjusjøen kan redde langrennsåpningen

SJUSJØEN (NRK): Beitostølen mangler kulde, og vet ikke om de kan klare å arrangere langrennsåpningen neste helg. Men Sjusjøen står klare til å ta over.

SJUSJØEN HAR SNØ: Johannes Haukåssveen produserer snø selv om det er varmt.

SJUSJØEN HAR SNØ: Johannes Haukåssveen produserer snø selv om det er varmt.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Den milde høsten skaper trøbbel for skifolket. Neste helg skal det være langrennsåpning, men på Beitostølen er det grønt. Og ingenting tyder på at det er kuldegrader, eller snø i vente.

På Sjusjøen derimot, er de kapable til å arrangere renn tross mildværet. Det ble tidligere i år investert i en ny maskin til 7,5 millioner kroner, som sprøyter ut 250 m³ snø hvert døgn - også i mange varmegrader.

Beitostølen, skistadion

BEITOSTØLEN 3. NOVEMBER: Snø på stadioen, men varmt.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Sjusjøen kan bli redningen

Johannes Haukåssveen på Sjusjøen er tilbakeholden med å blande seg inn i en diskusjon om hvor langrennsåpningen skal være.

– Skulle det være aktuelt, må vi i så fall få en henvendelse fra Skiforbundet. Det har vi ikke fått, sier Haukåsveen.

– Men kan dere arrangere hvis dere får en slik henvendelse?

– Vi skal uansett arrangere åpningsrenn for skiskyttereliten helga etter. Vi har alltid flere alternativer i sikte med det vi driver med, og det medfører at det er fullt mulig å arrangere renn her, sier Haukåssveen.

Beitostølen: – Håper vi skal klare det

Arrangørene på Beitostølen har imidlertid ikke gitt opp. I dag har de fått hjelp fra skiforbundets snøekspert, Geir Ødegaard Olsen. Olsen er av dem med størst kunnskap om snø her i landet, og var blant annet sentral i snøproduksjonen under OL i Sotsji.

Olsen studerte den utkjørte snøen på Beitostølen i dag, og han sier det er fullt mulig å ta vare på snøen fram til neste helg.

– Så får andre avgjøre om det skal være skirenn her, sier Ødegaard Olsen.

Sjusjøen har supermaskin som lager snø

På Sjusjøen er det allerede full aktivitet i skisporet. I tillegg til snømaskina har de et lager av store hauger med snø fra sist vinter dekket under flis.

Sjusjøen har maskin som produserer snø i varmt vær.

Snø under flis har de imidlertid masse av på Beitostølen også.

– Jeg tror det blir skirenn her neste helg, sier Erik Østli.

Han er arrangementskoordinator på Beitostølen. Han innrømmer at han er nervøs, men det er han hvert år, påstår han.

Erik Østlie

DÅRLIG NATTESØVN: Arrangementskoordinator Erik Østlie på Beitostølen håper på skirenn neste helg, men er langt fra sikker.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det er alltid utfordrende å lage skirenn i november. Nå snakker vi om salt og duk for å ta vare på snøen vi har lagret fra i fjor, forteller han.

Østli sier de ikke kan produsere snø med den varmen som er nå.

Den endelige avgjørelsen må Norges Skiforbund ta. Erik Østli mener det bør skje en uke før arrangementet, altså fredag førstkommende.