Schumann risikerer tre år lenger prøvetid

Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann skal egentlig bli en fri mann i september. Nå kan han få tre nye år med prøvetid, fordi Statsadvokaten mener han har brutt en rekke vilkår.

Kjell Alrich Schumann

SCHUMANN I RETTEN PÅ NYTT; Nokas-raner Kjell Alrich Schumann er tiltalt for flere brudd på vilkårene han fikk da han ble løslatt på prøve. Han må møte i retten i Elverum i slutten av august.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Det er flere forhold som danner grunnlaget for den nye tiltalen, sier statsadvokat Folke Åmlid ved Rogaland Statsadvokatembete.

Det er han som har tatt ut tiltalen mot Kjell Alrich Schumann, etter ordre fra Riksadvokaten.

Borte på natterstid

Da Schumann ble prøveløslatt i 2014 ble det satt en rekke restriksjoner som han måtte følge. Blant annet har han forbud mot å sove borte, og må hver dag oppholde seg hjemme mellom klokka 23.00 og 06.00.

Ifølge statsadvokat Folke Åmlid har ikke Schumann respektert oppsatte tider. Han skal også ha brutt forpliktelsen om å være der han bor på natterstid.

Overholdelse av disse vilkårne, og samarbeidsvilje med Kriminalomsorgen, sto sentralt da han ble prøveløslatt i 2014, sier statsadvokat Folke Åmlid.

- Ikke grunnlag for ny prøvetid

Hvis Kjell Alrich Schumann blir dømt etter tiltalen, betyr det at hans prøvetid forlenges med tre år. Ifølge statsadvokat Folke Åmlid er ikke det han har gjort alvorlig nok til å vurdere ny forvaring.

Det er ikke noe grunnlag for å forlenge prøvetiden for Kjell Alrich Schumann. Det sier hans forsvarer Fredrik Schøne Brodwall.

Det er heller ingen brudd på vilkårene under prøvetiden, som skulle tilsi at hans prøvetid skal bli forlenget, mener advokaten.

Kjell Alrich Schumann

FORSVARER; Schumann sammen med sin forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Strenge vilkår

Kjell Alrich Schumann ble i 2006 dømt til 16 års forvaring etter Nokas-ranet to år tidligere, der han skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland. I 2014 ble Kjell Alrich Schumann løslatt fra sin dom på 16 års forvaring.

Ved løslatelsen ble det altså satt strenge vilkår, som gjelder helt til prøveperioden utløper den 6. september i 2019.

I juni 2018 sa politiinspektør Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt til NRK, at nye straffbare forhold på generelt grunnlag kan føre til gjeninnsettelse, og at de fulgte nøye med på Schumanns situasjon.

Lars Ole Berge

FULGT SCHUMANN NØYE: Ifølge politiinspektør Lars Ole Berge følger de nøye med på om Kjell Alrich Schumann overholder vilkårene som ble satt da han ble løslatt i 2012.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Nå har påtalemundigheten altså konkludert med at den draps- og ransdømte mannen fra Åsnes i Hedmark har brutt vilkårene.

Dermed skal saken opp i Tingretten i Elverum, den 28. og 29. august.