Hopp til innhold

Gjester uvitende om hotelldrap

Hotellgjester og elever som bor på Hornsjø høyfjellhotell visste ikke om at en mann hadde blitt drept på hotellet i løpet av natta.

Tause om hotelldrapet
Foto: Sara Myhen Kornberg / NRK

Stussa over politioppbud

Flere av gjestene og ungdommene stussa på hvorfor det var så stort politioppbud og presse ved hotellet i formiddag. Utenfor hotellet smurte de ski og gjorde seg klare til skitur.

De hadde ikke fått informasjon om at en ansatt ved Den Reisende Høgskolen, som holder til på hotellet, hadde blitt knivdrept av en elev i løpet av natta.

Ingen av gjestene NRK snakket med hadde hørt eller sett noe av dramatikken som endte med drap.

Etter det NRK kjenner til hadde det ikke vært noen form for felles informasjon verken for elever eller andre gjester på hotellet. Det skal ifølge kilder skje i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Drap på Hornsjø høyfjellshotell
Foto: Sara Myhren Kornberg

Drept etter krangel

Det var rett før midnatt 5. mars politiet i Gudbrandsdal politidistrikt fikk melding om en knivepisode på Hornsjø høyfjellshotell i Øyer kommune. Meldinga gikk ut på at flere var skadd.

Da politiet kom til stedet ble en 23 år gammel rumensk mann pågrepet. Han bodde på hotellet og var elev ved Den Reisende Høgskolen som holder til og eier hotellet.

Etter en krangel skal 23-åringen ha knivstukket en 54-årig mann og en 52-årig kvinne som begge jobber på skolen. 54-åringen døde før han kom til sjukehus, mens kvinnen ble lettere skadet.

24-åringen er arrestert og blir avhørt i løpet av dagen. Han er foreløpig sikta for legemsbeskadigelse med døden til følge og blir framstilt for varetektsfengsling onsdag.

Mur av taushet

Da NRK var til stede ved Hornsjø høyfjellshotell tirsdag formiddag ville ingen i ledelsen i Den Reisende Høgskolen uttale seg.

Skolen ble etablert i Norge i 1978 som en avlegger for Tvind-bevegelsen som har lignende skole i Danmark. Ideologien deres baseres på at frivillige jobber gratis for bistandsarbeid.

Tvind-bevegelsen har blitt kritisert for å ha mange likhetstrekk med ekstreme, religiøse og politiske sekter.

Bevegelsen ble etterforsket av politiet mistenkt for svindel med statlig tilskudd. Tvind består av mange selskaper og fond, noen med tilholdssted i skatteparadiser.

Etterforskingen førte til at skolene i Danmark ble fratatt statstilskuddet. En av lederne i bevegelsen ble i 2009 dømt til fengsel for grovt skattesvik og underslag.

Kjøpte høyfjellshotell

Den Reisende Høgskole i Norge kjøpte Hornsjø høyfjellshotell i Øyer i 1983 da statstilskuddet til skolen forsvant. De fikk ikke lenger kalle seg folkehøgskole, og døpte om skolen til Den Reisende Høgskole.

Også skolen i Norge har fått kritikk for flere forhold av tidligere elever.

<kilde: Wikipedia>

Flere saker fra Innlandet