Hopp til innhold

«Pappa'n» til Knerten kjemper for revyskolen Solbakken

Salget av revyskolen Solbakken folkehøgskole har ført til et stort engasjement i Sør-Odal og blant tidligere elever. Deriblant skuespiller Jan Gunnar Røise.

Pernille Sørensen, Adrian Grønnevik Smith og Jan Gunnar Røise

Jan Gunnar Røise er blant annet kjent fra filmene om Knerten. Der han spiller sammen med blant andre Pernille Sørensen og Adrian Grønnevik Smith.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Hadde jeg ikke gått på Solbakken folkehøgskole så hadde jeg blitt lærer, sier skuespilleren Jan Gunnar Røise, som blant annet er kjent for sin rolle i Knerten-filmene.

Han er en av flere, som nå kaster seg inn i kampen for at revyskolen Solbakken, skal forbli slik den er. Kommunen vil selge bygningene ved skolen, noe som gjør at skoleledelsen frykter for skolens framtid.

– Mitt lykkeligste år

Røise har spilt i filmer som Julenatt i Blåfjell, Hawaii, Oslo, Den siste Revejakten, Gymnaslærer Pedersen og The Thing. Han gikk på Solbakken folkehøgskolen i 94/95.

– Det var et spesielt år for meg, og jeg regner det som mitt lykkeligste året i mitt liv. Året var en døråpner for mitt profesjonelle liv på scenen. Og la grunnlaget for den skuespilleren jeg er i dag, sier Røise til NRK.

Lisa Tønne

Lisa Tønne har også gått på Solbakken. Hun håper også at skolen består slik den er i dag.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Han sier han ikke kjenner salgsdetaljene om skolen godt, men håper at skolen kan få bestå slik den er.

– Sånn det fungerte da jeg gikk der, så trengte man den bobla for å få lov til å forske og bryte seg ut i fred og ikke minst lære. Man trengte roen og den trygge ramma. Skal man rokke med det, så må man være veldig forsiktig.

Kommunen vil selge bygningene, men legger som en forutsetning at det fortsatt skal drives folkehøgskole der.

To parter vil ha skolen

Formannskapet var delt i saken da de behandlet den, men flertallet gikk i favør Barhaughøgda Holding. Tirsdag kveld avgjøre kommunestyret hvem som får kjøpe.

To parter kjemper om bygningene ved skolen, disse er Barhaughøgda Holding og Stiftelsen Solbakken Folkehøgskole. Øystein Barhaughøgda er daglig leder for det store fritidsanlegget SIAP, som blant annet har et stort vannskianlegg

Solbakken folkehøgskole

Kommunen skal selge bygningene ved Solbakken folkehøgskole.

Foto: Endre Haukland

Anlegget er nærmeste nabo til skolen. Han ser kombinasjonsløsninger ved å bruke skolebygninger til tilknytning til fritidsanlegget både til overnatt og bespisning.

Driften bør effektiviseres

Han mener også at skolens elevtall, som nå er 36, kan økes til 80 til 100 elever, og at det bør åpnes for ei idrettslinje i tillegg til revy og teater. I tillegg mener han at bygningsmassen bør utnyttes bedre gjennom hele året.

– Mitt hovedargument er at eiendommen Solbakken bør komme til en mer effektiv driftsform. Sånn at bygningsmassen ikke forfaller. Jeg mener at her er det fem mål med bygningsmasse, som kan tilrettelegges på en mer effektiv måte, slik at man kan få flere inntekter, sier Øystein Barhaughøgda.

Solbakken folkehøgskole

Solbakken er en av få skoler som har revy på timeplanen.

Foto: Endre Haukland

Rektor ved folkehøgskolen, Rune Sødal, frykter at den andre budgiveren Barhaughøgda Holding vil true dagens drift med hovedvekt på revy og teater.

– Vi mener at vi har et godt folkehøyskolekonsept og driver på eiendommen. Vi er usikker på hva en mulig ny eier tenker. VI har ikke fått noe klare svar på økonomi og de delene av eiendommen vi bruker i dag, sier rektor Rune Sødal.

– Handler ikke om skolens eksistens

Dersom Barhaughøgda får tilslag på kjøp av Solbakken må han samarbeide med stiftelsen, som i dag driver skolen.

– Vi undrer oss veldig over at han som nå byr på eiendommen, går inn og mener noe om driften av skolen. Det er slik at det er en stiftelse som driver skolen, og stiftelsen er ikke til salgs. Det faglige opplegget bestemmes jo av styret på skolen, sier Sødal.

Dette bør ikke by på problemer, mener Øystein Barhaughøgda.

– Vi vil i aller høyeste grad bevare skolen. Dette handler ikke om skolens eksistens på noen måte. Dette er ikke noe være eller ikke være for Solbakken. Samtidig ønsker og håper vi at skolen er samarbeidsvillig og vil være med å tilrettelegge for en mer effektiv drift.

Likevel er rektoren usikker på skolens framtid.

– Ut fra planene vi er presentert så ser det ut som det er andre virksomheter blant annet et hostell med 30 sengeplasser. Da tenker vi blant annet på dette med alkohol, og vi har et godt faglig rusfritt miljø.