Hopp til innhold

Rekordinteresse for å løpe fjellmaraton

Arrangørene av lørdagens fjellmaraton har aldri opplevd større pågang av løpere som vil slite seg gjennom den storslåtte naturen i Jotunheimen.

Det Norsk Fjellmaraton

STIGNING: Det Norske Fjellmaraton arrangeres lørdag 31. mai for for 35. gang. Helmaratonløpet er kjent for å ha mye stigning, mens halvmaratondistansen har mye nedoverbakke. Bildet er fra 2013 og er fra oppe på Valdresflya.

Foto: Aud Eva Bergo/Beitostølen Resort

Løpsinteressen er økende mange steder i Norge og det merker også arrangørene av Det Norske Fjellmaraton på Beitostølen. De har man registrert hele 25 prosent økning i antallet forhåndspåmeldte før lørdagens løp.

– Det er nok en bølge av løpsinteresse i Norge som sveiper over oss, og som vi også får litt av. Jeg ser at Oslo Maraton øker med 100 prosent, og at vi får en økning på 25 prosent synes jeg er veldig «all right», sier arrangementskoordinator Erik Østli til NRK.

I fjor hadde 996 løpere meldt seg på de ulike distansene da forhåndspåmeldingen ble lukket. I år har antallet steget til hele 1292 løpere.

Lørdag er det for 35. gang at fjellmaratonet arrangeres. Starten for helmaraton går ved Besstrond og starten for halvmaratondistansen er midt oppe på Valdresflya. Målgang for begge distansene er på Beitostølen.

Det konkurreres også i 10 km terrengløp, 7 kilometer og det finnes et eget barneløp.

Spektakulær natur

Ifølge arrangøren er det det fortsatt er svært mye snø i fjellet, og de beskriver løpstraseen som svært spektakulær.

– På toppen av Valdresflya er det brøytekanter som er 5-6 meter høye. Det er jo sammenhengende med snø helt fra Gjendesheim og helt til Bygdin. Så det er en fantastisk ramme rundt dette løpet vårt. Og hvis værgudene står oss bi, så får vi et fantastisk løp, sier Østlie.

Han mener den store økningen i deltakelse også må sees i sammenheng med at selve løpet foregår lang fra sentrale strøk.

– I Oslo maraton kan du ta trikken ned til byen, løpe og ta trikken hjem. Reiser du hit opp må du overnatte på hytte, i leilighet eller på hotell. Det er en del kostnader forbundet med det. Jeg synes en økningen 25 prosent er spennende og morsomt, sier Østlie.

Det Norske Fjellmaraton

SPEKTAKULÆR NATUR: Maratonløperen følger veien over fra Besstrond, over Valdresflya til Beitostølen. Bildet er fra 2013 ved Båtskaret. I år skal det være enda mer snø i fjellet.

Foto: Aud Eva Bergo/Beitostølen Resort

Flere saker fra Innlandet