Reagerer på dyreplageri i fjellet: – De skrek «drittkuer» og slo etter dyrene

Flere reagerer på hvor lite hensyn hyttefolk og bilister tar til beitedyrene.

Sau i veien

KJØRER FOR FORT: Flere reagerer på at bilister kjører for fort når beitedyr ligger i veien. (Arkivbilde)

Foto: Trond Leirvik / NRK

Monika Sebuøygard og mannen slappet av på hytta i Ruskåsen på Budor i Hedmark. Da de plutselig begynte å høre roping og mye bråk.

– Det var en flokk med folk som kjeppjaga en flokk med kuer ut fra hytteområdet sitt. De skrek «drittkuer» og slo etter dyrene. De hadde også med seg en hund som bjeffet av full hals. Jeg synes ikke man skal bruke bikkjer på den måten, sier hun.

Det var Østlendingen som omtalte saken først.

Dyreplageri i fjellet

REAGERER: Monika Sebuøygard er en av mange som reagerer på dyreplageri i fjellet.

Foto: Privat

– Brutal behandling av kuene

Hun synes det var vondt å se på, og omtaler det som dyreplageri.

– Det er en brutal behandling av kuene. Det var en stygg måte å jage vekk dyrene på. Det er flere kuer i fjellet nå, og det må vi bare tåle. Mannen min spurte dem hvorfor de holdt på slik, men da bare benektet de at de hadde gjort noe. Men vi så jo på de da dem holdt på, sier Monika.

Hun skrev dette på Facebook etter hendelsen:

«Det er en skam og se hvordan enkelte hytteeiere i fjellet oppfører seg mot beitedyrene her. På grunn av tørkesommeren er det ekstra mange kuer her nå. Å være vitne til hvordan de blir kjeppjaget av skrikende folk med stokker og bjeffende hunder gjør vondt og se på. Hvis folk ikke tåler kuer og sauer rundt hyttene sine foreslår jeg at de finner seg et annet sted og være! Her i Løtenfjellet skal beitedyr ha like stor rett til å være som hyttefolk!»

Monika Sebuøygard

Dette er noen av svarene hun fikk:

Beitedyr på fjellet

SKJERMDUMP FRA LØTENFJELLET SIN FACEBOOK-SIDE.

Tar ikke hensyn til dyr i veien

Det er ikke bare folk som kjeppjager dyrene som er et problem. Mange på Facebook mener bilkjøringen til folk lager store problemer for dyrene.

– Folk kjører veldig fort. Det ser jeg hele tiden. Det ligger dyr i veien, men bilene kjører like fort for det. Jeg tror det er ganske stressende for dyrene, men de har det vel travelt med å komme seg på hytta si, sier Monika.

Aasmund Granberg, som er leder i Løten og Vang beitelag, synes folk må ta mye mer hensyn, da dyra har minst like mye rett til å være i området.

– Det er kjedelig at de ikke kan ha respekt for dyra. Det er forkastelig. De vet kanskje ikke at beitedyra har rett til å være i området, sier Granberg, som også håper politiet kommer til å holde fartskontroller i området.

Bestyrer i Løiten Almenning, Endre Jørgensen, har ikke opplevd at folk har oppført seg dårligere mot dyrene denne sommeren enn tidligere. Han har heller ikke fått beskjed om at noen har bedrevet dyreplageri på hytteområdene, men at folk kjører for fort, er et problem han er klar over.

– Skiltingen er jo god, men man kan alltid diskutere om sånt kan bli enda bedre. Dette handler mer om at folk må bruke sunn fornuft og holde fartsgrensene, sier Jørgensen.

Flere saker fra Innlandet