Hopp til innhold

Politiet starter drapsetterforskning etter dødsfall på institusjon i Søndre Land

Fire personer er siktet etter at en 34 år gammel mann døde etter vold på en institusjon i Hov i Søndre Land fredag. Politiet har startet drapsetterforskning.

Dødsfall i Hov i Søndre Land

Området er fortsatt sperret av. Politiet opplyser at de holder på med tekniske undersøkelser.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Politiet sier de har startet drapsetterforskning etter at en mann døde på en institusjon i Hov i Søndre Land fredag kveld.

Det gjorde politiet klart på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet. Det er dette vi jobber med å pusle sammen nå, og å få oversikt over rollene til de involverte, sier John Eivind Melbye, politifaglig etterforskningsleder i Innlandet politidistrikt.

Fire personer, alle voksne menn, med tilknytning til institusjonen, er pågrepet og siktet i saken og sitter i avhør utover kvelden lørdag. Politiet sier de har en viss kjennskap til alle de involverte i saken, men vil ikke utdype dette.

Erkjenner ikke straffskyld

Politiet holder på med avhør av de siktede lørdag. Ifølge Jannike Kotai, som er forsvarer for en av de siktede, erkjenner hennes klient ikke straffskyld.

– Siktelsen mot ham går ut på å ha forvoldt en annens død eller medvirke til det. Men jeg tror kanskje at den blir frafalt. Ut i fra hvordan han forklarte seg vil jeg anta at han snart får status som vitne, sier Kotai til NRK.

Kotai forteller videre at hennes klient forklarte at det i utgangspunktet dreide seg om et hyggelig vennelag der det etterhvert oppstod en konflikt mellom to av dem. Kotais klient har forklart at det var han som ringte etter ambulansen etter at volden oppstod.

Politiet vil ikke gi noen nærmere beskrivelse av hva siktelsene går ut på, og begrunner det med hensynet til etterforskningen.

En annen av forsvarerne, Reidar Steinsvik, sier til NRK at han ikke ønsker å si hva hans klient er siktet for.

– Men han er ikke siktet for drap. Han har ikke forklart seg ennå, men skal i avhør når politiet har kapasitet til det. Jeg håper det blir i dag, sier forsvarsadvokaten.

John Eivind Melbye, politifaglig etterforskningsleder Innlandet politidistrikt

John Eivind Melbye, politifaglig etterforskningsleder i Innlandet politidistrikt

Foto: Elin Fossum

Friga avdødes identitet

Det var Roar Engelund (34) som døde i hendelsen, opplyser Innlandet politidistrikt i samråd med avdødes pårørende.

En person ble pågrepet i forbindelse med voldshendelsen sent fredag kveld, og lørdag formiddag opplyste politiet at fire personer er siktet.

Hendelsen skjedde i en bolig for pasienter med rus- og psykiatrilidelser i Hov. Omsorgsboligen ligger midt i Hov sentrum, i nærheten av rådhuset.

Dødsfall i Hov i Søndre Land

Hendelsen skjedde i en institusjonsbolig for pasienter med rus- og psykiatrilidelser i Hov.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.24 fredag. Ifølge Oppland Arbeiderblad var det ingen ansatte som kom til skade.

Et hus i tilknytning til boligen ble også sperret av lørdag formiddag. Politiet er på stedet og holder vakt.

Åstedet er sperret av, og undersøkelsene vil fortsette gjennom helgen av krimteknikere. Det er gjort flere beslag i saken. De pårørende er fulgt opp og kriseteam er etablert i kommunen.

– Dette er en prioritert sak, og et stort etterforskningsteam er satt på saken, men vi har foreløpig ikke bedt om bistand fra Kripos, sier politiet.

Ordføreren møtte de ansatte

Det var en ordknapp ordfører i Søndre Land, Anne Hagenborg, som møtte NRK etter at hun hadde vært i møte med de ansatte ved institusjonen lørdag formiddag.

– Jeg ønsker ikke å si noe om møtet med de ansatte her. Det har vært en tragisk hendelse her som selvfølgelig påvirker oss. Først og fremst følger kommunene opp de pårørende og de ansatte, og fokuset vårt er nå å ivareta alle berørte.

Ordfører i Søndre Land kommune, Anne Hagenborg (A)

Ordfører i Søndre Land kommune, Anne Hagenborg (A)

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Ordføreren sier hun ikke er kjent med at det har vært noen utfordringer knyttet til slike institusjoner i kommunen tidligere. Hun sier kommunen legger en plan for det videre arbeidet med saken.

Nina og Knut Steen bor i Hov sentrum, og sier de aldri har opplevd noen problemer med institusjonsboligen.

– Alle synes det er kjempetrist at det har skjedd. Det er ikke noe hyggelig. Jeg tenker på de pårørende, sier Nina Steen.

Nina og Knut Steen i Hov sentrum

Nina og Knut Steen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Flere saker fra Innlandet