– Usannheter om pelsdyrhold

– Det er mange usannheter om pelsdyrhold, hevder pelsdyroppdretter Sigbjørn Kirkebøen. Lørdag ettermiddag aksjonerte både pelsdyrmotstandere og pelsdyrprodusenter i Lillehammer sentrum.

Fakkeltog mot pelsdyr i Lillehammer

Fakkeltoget i Lillehammer gikk gjennom gågata lørdag kveld.

Foto: Geir Røed / NRK

Fakkeltog mot pelsdyr i Lillehammer

Et hundretalls demonstranter var med på pelsdyrmarkeringen i Lillehammer sentrum.

Foto: Geir Røed / NRK

Lørdag arrangerte pelsdyrmotstandere fakkeltog mot pels i 15 norske byer – blant annet på Lillehammer. Et hundretalls mennesker deltok i protesttoget som gikk fra Lilletorget til Sigrid Undsets plass i Lillehammer sentrum.

Men på Lillehammer fikk ikke pelsdyrmotstanderne råde gatene alene. Pelsdyroppdrettere fra store deler av Innlandet hadde stand både i sentrum og på Strandtorget kjøpesenter.

– Usannheter

– Vi får jo forskjellige synspunkter på jobben vi gjør. Men mange synes det er positivt at vi viser oss frem og informerer om pelsdyroppdrett, sier Sigbjørn Kirkestuen, leder i lokalforeningen for Valdres og Hallingdal.

Pelsdyraksjon i Lillehammer

– Vi vil vise oss frem, sier Sigbjørn Kirkestuen (t.h.), som sammen med kolleger informerte om pelsdyroppdrett i Lillehammer lørdag. Blant dem som støtter pelsdyroppdrett er varaordfører Per Prestrud (Sp) i Lillehammer.

Foto: Mari Indergård

Pelsdyroppdretterne mener pelsdyrmotstanderne sprer usannheter om dem, og at de er virkelighetsfjerne. Men oppdretterne ville ikke ha konfrontasjon med motstanderne. I god tid før fakkeltoget i Lillehammer pakket oppdretterne sammen.

– Nei, vi skal ikke se på fakkeltoget, sa Kirkebøen til NRK like avgang for fakkeltoget.

I 18-tiden gikk et hundretalls pelsdyrmotstandere gjennom gågata på Lillehammer mens de ropte «Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? Nå!»

I år gikk pelsdyrmotstandere i fakkeltog mot pels for 11. året på rad i regi av organisasjonen NOAH. På Lillehammer var det andre gang det var fakkeltog.

– Og forhåpentligvis for siste gang, sa Lars Kjelkenes Giæver fra talerstolen på Sigrid Undsets plass. Han er en av initiativtakerne til fakkeltoget.

Pelsdyrmotstanderne vil at regjeringen skal forby pelsdyroppdrett.

– Det er dyreplageri for forhengelighetens skyld, sier Lars Kjelkenes Giæver.