Overgrepstiltalt ville ikke forklare seg i lagmannsretten

HAMAR (NRK): Mannen som skal ha begått grove overgrep mot sin sønn fra han var åtte år, nekter straffskyld, men ønsket ikke å forklare seg i Eidsivating lagmannsrett.

Iris Storås, Helge Hartz, Harald Stabell

LAGMANNSRETTEN: Statsadvokat i Hedmark og Oppland, Iris Storås, er aktor i saken. Harald Stabell (t.h.) er mannens forsvarer og advokat Helge Hartz er guttenes bistandsadvokat.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 40-årene fra Hedmark ble i fjor dømt til 12 års fengsel for å ha misbrukt sin sønn og en kamerat. Han nektet for å ha begått overgrepene, og anket dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

Nå går saken i Eidsivating lagmannsrett, og mannen nekter fortsatt straffskyld.

Forklarte seg ikke

Han anket dermed saken til lagmannsretten, men da det var hans tur til å forklare seg om anklagene mot ham valgte han ikke å gjøre det. Noe han som tiltalt i en straffesak også har rett på.

– Jeg ønsker ikke å forklare meg. Jeg har problemer med hukommelsen og det kommer bare til å bli feil det jeg sier. Det ble det da jeg forklarte meg i tingretten, sa tiltalte.

Aktor, statsadvokat Iris Storås, valgte dermed å lese opp deler fra mannens forklaringer i politiavhør og fra tingretten. Hos politiet ble han konfrontert med kameratens forklaring om at det hadde foregått overgrep.

Hamar tinghus

HAMAR: Det er satt av åtte dager til rettssaken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Da sa tiltalte at det ikke var sant og at han ikke visste hvorfor kameraten sa dette. Han trodde kameraten kanskje var sjalu på tiltaltes sønn som fikk forskjellige ting.

Da han forklarte seg i tingretten før jul sa tiltalte at han trodde det handlet om hevn sønnens mor som ville at sønnen skulle være mer hos henne.

– Grisete og ekkelt

Overgrepene mot sønnen skal ha foregått fra han var åtte til tolv år. I et avhør som ble avspilt i lagmannsretten fortalte sønnen om svært grove overgrep han skal ha blitt utsatt for.

Overgrepene skal ha blitt grovere etter hvert som tiden gikk.

– Jeg vet ikke hvor ofte det skjedde. Det er så mye. Noen ganger var det veldig vondt. Jeg ble lei meg. Det var grisete og ekkelt. Hva skal man med barn når man gjør sånt, sa sønnen i avhøret fra 2013.

Overgrepene mot kameraten skal ha skjedd i noen måneder i 2013, da han var 11 år. Det var han som fortalte moren om overgrepene og hun tok kontakt med politiet.