Trygve Sund har gjennom mange år levert økologisk kjøtt til den gamle og velrennomerte kjøttforretningen Trygve Brovold i Stange.
Gjør ikke jobben sin
- Vi må bare ta bladet fra munnen og si at Gilde og slakterivirksomheten ikke har gjort jobben sin, sier Trygve Sund.
Økobønder går nå inn i kjøttforretningen Brovold i Stange.
Daglig leder ved kjøttforretningen Jorunn Brovold, en av tre søsken som har holdt driften i hevd, har kunder langveis fra.
- Vi har drevet med økologisk i mange år. De som har drevet med økologisk de vil gjerne forsette med det. Det er litt dyrere, men det er ikke mer enn seks kroner per kilo. De som gjerne vil ha økologisk har ikke noe imot å betale det, sier Brovold.
Kuer i økologisk jordbruk.
Gått inn med kapital
Nå har økobonden Trygve Sund blitt leder for det nye styret for Trygve Brovold. Sammen med tre andre økologiske bønder har han gått inn med frisk kapital, som igjen har utløst midler for over en million kroner fra SND.
Familien Brovold har også gått inn med ny kapital. Bedriften skal få utvidet lokalene, nytt utstyr og det er leid inn profesjonell hjelp.
I dag har Trygve Brovold mest økologisk kjøtt, men må også ta imot vanlig råstoff innimellom fordi økologisk har vært mangelvare. De fire Hedmarksbøndene vil gjøre Brovold til en ren økologisk bedrift.
Stadig flere folk velger økomat.
Bare økobønder
- Målet er å omgjøre bedriften til en foredlingbedrift som bare omhandler økologisk kjøtt. Firmaet har tatt varer fra andre bønder hele tiden, så det er ikke slik at vi skviser ut bønder som ikke driver økologisk, mener Sund.
Den gamle bedriften har nå sysselsatt mellom 12 og 15 personer, og har i utgangspunktet satses på lokalmarkedet. Nå ønsker de nye medeierne på salg videre utover.
- Vi vet det er kunder som vil ha økologisk og som vil betale det som de må for økologisk kjøtt. Vi vil være med på å utvide virksomheten for å sikre arbeidsplasser og etterspørselen, sier Sund.