Strømmet til for å harryhandle

I dag fikk grenda Långflon, som bare har fire fastboende, et flunkende nytt kjøpesenter på 8000 kvadratmeter. Og det var trangt om plassen under åpningen.

Kø utenfor Långflon kjøpesenter

Det var kø og trangt om all plassen under åpningen av det store kjøpesenteret på Långflon på torsdag.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Folk strømmer inn på Långflon kjøpesenter

Folk fra både Sverige og Norge strømmet inn til det nye kjøpesenteret.

Foto: Einar Langholen-Schustad / NRK

– Jeg har reist helt fra Hamar. Vi reiste tidlig. Jeg og en kompis tok det som en tur, forteller Håkon Engen.

Han var bare en av veldig mange som hadde tatt seg turen til Långflon på torsdag. For selv om det nye kjøpesenteret er på hele 8000 kvadratmeter, ble det trangt om plassen under åpningen. Og busslass fra både norsk og svensk side av grensa sørget for en kontinuerlig strøm av folk som ville få med seg det nye kjøpesenteret ute i skogen.

– Dette er imponerende. Det er godt organisert og godt vareutvalg. God stemning og mye folk. Litt trangt akkurat i dag da, sa Ove Johnsen som hadde tatt seg turen over grensa fra Trysil.

Midt ute i ingenting

Morthen Johnsen

Eier, Morten Johansen, var veldig fornøyd med å endelig kunne åpne kjøpesenteret etter åtte års kamp.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

For det var folksomt på Långflon på torsdag, og akkurat det er ikke hverdags for grenda i skogen. Den lille plassen har bare fire fastboende, men nå også et kjempestort kjøpesenter. Noe som nesten er en umulighet, sier en av eierne Morten Johansen.

– Det skal jo egentlig ikke være mulig å åpne et kjøpesenter her. Dette er nok historisk. Noen journalister har prøvd å sjekke om det finnes et så lite sted med et stort kjøpesenter andre steder i verden, og det har de ikke funnet.

Den gamle butikken på Långflon

Slik ser den gamle butikken i Långflon ut. Nå har det blitt et stort kjøpesenter i den lille grenda der det bor bare fire personer.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

I 35 år har det vært butikk på Långflon, som et slags slitent svensk samvirkelag har det ligget der med tilbud på snus og tjukkmjølk, flesk og filet. To familier fra Tørberget i Trysil overtok butikken og i åtte år har de kjempet for å få lov til å bygge kjøpesenteret her. Så under torsdagens åpning var Morten Johansen en veldig glad mann.

– Dette er så deilig. Det er dette vi har drømt om. Og det er så gøy at det har kommet så mange i dag. Selv om elgjakta har begynt i Trysil i dag, er det masse folk her. Sånn kan det godt bli hver dag!

I dag åpnet Långflen Stormarknad, rett innenfor svenskegrensa. Og folk strømmet til for å harryhandle.

16 milliarder

Det var ikke bare handleglade nordmenn som hadde tatt seg turen til det nye kjøpesenteret i dag. Også svenske journalister var på plass, og regionråden for Värmland ble flydd inn med helikopter for å klippe snor og åpne senteret.

– Den norske grensehandelen er kjempeviktig for Värmland. Av all handelen som skjer i Värmland, så er en tredjedel av det nordmenn som kommer over grensa. Og akkurat dette kjøpesenteret vil bli viktig for Norra Värmland. Her er det vanskelig å finne jobb og flere industrier har lagt ned i det siste, så dette er viktig for regionen, sier journalist i SVT Niclas Brunell.

Og det er ikke småsummer nordmenn legger igjen i Sverige på sine handleturer. Til sammen handler det norske folk for 16 milliarder i året i Sverige. Og håpet er at det nye senteret på Långflon skal få inn 250 millioner i året.

– Det er deilig å endelig kunne ha en ordentlig grensebutikk her, slik det allerede er i Svinesund og Charlottenberg, sier Morten Johansen, som håpte at de skulle klare å omsette for to millioner på åpningsdagen.