Hopp til innhold

Norge vil ha filmturister

Det jobbes for at store internasjonale filmselskaper skal spille inn filmer i Norge. Det er nemlig store penger å tjene på filmturisme.

Hogwort-ekspressen farter gjennom Bjorli

I Harry Potter og halvblodsprinsen kjører Galtvort-ekspressen gjennom Lesjaskogvannet. Norske turistforeninger vil ha mer norsk natur i internasjonale storfilmer.

Foto: Warner Brothers/Harry Potter

Denne uka er en av verdens fremste eksperter på hvordan filminnspillinger kan trekke turister på besøk på Lillehammer for å lære bort noen triks. Temaet på konferanse er filmturisme.

Turistene strømmer til Hobbiton

Professor Simon Hudson fra University of South Carolina har mange eksempler på filmer som har skapt en strøm av turister. Deriblant Harry Potter og Braveheart i Skottland og Ringenes Herre i New Zeland.

Noen har betalt penger til, eller på annen måte lagt til rette for de som lager filmene. Turistmyndigheter i land over hele verden kniver om å tiltrekke seg store internasjonale filmer som igjen skal trekke filmturister.

Turistene strømmer til Hobbit-landet New Zealand etter Ringenes Herre-filmene. Det er ikke så mange som kommer bare på grunn av filmene men de har gitt landet mye oppmerksomhet.

Hobbiten lages på New Zealand

Ringenes Herre-filmene trekker turister til New Zealans.

Foto: Christine Cornege / Ap

Tom Cruise som agent Ethan Hunt.

Filmteamet bak Mission Impossible vurderte Norge som innspillingssted. Tom Cruise spiller hovedrollene i filmene.

Foto: Foto/Copyright: UIP
Harry Potter

Harry Potter-filmene gir filmturister til Skottland.

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome
"Det gylne kompasset"

Deler av filmen Det gylne kompasset ble spilt inn i Norge.

Foto: Filmweb
– Kjempeøkningen i turisttrafikken til New Zealand skyldes at de har vært flinke til å bruke filmtrilogien til å markedsføre landet. Et annet eksempel er baseballbanen der Kevin Costner spilte inn en film. Hvert år besøker 6000 personer den banen, sier Hudson.

Cruise nesten til Norge

Flere land tilbyr skattfordeler for filmproduksjoner, og her i Norge er både film- og turistnæringen opptatt av å få på plass slike ordninger. Men så langt taper Norge kampen om store utenlandske filminnspillinger.

I sommer så produsentene av Mission Impossible IV, med Tom Cruise i hovedrollen, på muligheten for å spille inn deler av filmen i Norge, men det ble for dyrt. Årsaken er at Norge mangler en avtale om å tilbakebetale deler av utgiftene til produksjonen.

– Konkurransen om å tiltrekke seg de store produksjonene er knallhard, sier Hudson.

Han mener det gjelder å overbevise myndighetene om at det ikke bare er filmindustrien som tjener på en Hollywood-filminnspilling.

– Vi må lære av de selskapene som regelmessig plasserer produkter i filmer og tenke på reklameverdien. Hvis tre minutter av Norge blir visst i filmen og 40 millioner mennesker ser dette så må vi tenke hvor mye er dette verdt, sier Hudson.

Må fronte det unike

Men det er ikke bare penger som betyr noe for de som vurderer Norge som location, og Norge og Lillehammer må bruke sine unike kvaliteter.

– Jeg så en videoen av nordlyset, landskapet, fjordene og naturen. Du må vise fram det unike ved Norge, og det er masse og velge i, sier Hudson.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nordlys

Norge må fronte det som er unikt ved landet, som nordlys, mener Simon Hudson.

Foto: DAVID BEBEE / AP/Scanpix

Norge er blitt brukt lite som filmlocation til storfilmer. Ett av få eksempler er Star Wars-innspillingen på Finse på slutten av 70-tallet. Vinteren 2007 var et filmcrew fra Harry Potter på Bjorli i Oppland.

Det var for lite snø i Skottland, og Bjorli og Lesjaverk ble valgt på grunn av snømengden, fjell og skog. Dermed kan man se Galtwort ekspressen fare gjennom Lesjaskogsvannet i noen sekunder i løpet av Harry Potter og halvblodsprinsen.

Også deler av filmen Det gylne kompasset ble spilt inn i Bergen, Førde, Stamneshella og Svaldbard. Blant andre Nicole Kidman, Daniel Craig og Dakota Blue Richards spilte i filmen.

Er på vei

Avdelingsleder for reiseliv i Innovasjon Norge, Audun Pettersen, mener Norge har en sjanse sjøl om det er dyrt her.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger fra filmnæringen som sier at Norge har en unik posisjon da det gjelder location og ikke minst har vi høy standard på teknisk personal.

Pettersen trekker fram den nye dramaserien med Steve Van Zandt i hovedrollen kalt Lillyhammer som et positivt eksempel.

– Der er det gjort mye allerede. Jeg tror at den serien kan sette Lillehammer enda mer på kartet.