Monsterelg skal vekke bilister

STOR-ELVDAL (NRK): Verdens største elg monteres nå på Bjøråa rasteplass langs rv. 3 i Stor-Elvdal. Monsterelgen skal «vekke» bilister og hindre trafikkulykker.

Elg på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal

SVÆR: En ti meter høy og fjorten meter lang stålelg ble mandag hengt opp langs rv. 3 i Stor-Elvdal.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Mandag startet monteringen av den enorme stålelgen, som kunstner Linda Bakke har designet og fått montert i Kina. Storelgen på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal rager ti meter over bakken, er fjorten meter lang og blir et blikkfang, og nettopp dét er også hovedpoenget med den.

Skal øke trafikksikkerheten

– De monotone vegstrekningene gjennom Østerdalen gjør at bilførerne kan bli sløve, og det har ført til utforkjøringsulykker og alvorlige møteulykker. RV 3 ble omtalt som «dødsveien». Vi gjør dette for å få «vekke» bilistene, sier avdelingligsdirektør i Statens vegvesen, Aud Riseng.

Kunstner Linda Bakke

KUNSTNEREN: Linda Bakke har designet elgen, som skal bidra til å holde oppmerksomheten oppe hos bilførere gjennom Østerdalen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Gir økt oppmerksomhet

En undersøkelse Statens vegvesen har gjort viser at de fleste som kjører rv. 3 gjennom Østerdalen tror elgkunsten langs veien bidrar til at bilførere blir mer oppmerksomme når de kjører.

– 72 prosent av de 500 bilistene vi spurte er positive til tiltakene og vil ha flere av dem.

Aud Riseng, avdelingsdirektør Statens vegvesen

POSITIV: Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Aud Riseng

Foto: Knut Røsrud / NRK

Statistikken viser at antall ulykker har gått ned. Selv om det er mange årsaker til at det skjer en ulykke, bidrar disse tiltakene til økt oppmerksomhet, sier Riseng.

Elggevirer

ELGGEVIR: I 2009 ble det satt opp fargerike elggevirer i trærne. Storelgen blir et nytt tiltak for å øke oppmerksomheten blant bilistene.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Seniorforsker Gunnar Jenssen ved SINTEF sier ny kunnskap viser at kunst kan bidra til økt trafikksikkerhet.

Ser vi på internasjonale trender, også i Norge, brukes kunst oftere og oftere som et sikkerhetstiltak i trafikken, sier trafikkforsker Gunnar Jenssen ved SINTEF i Trondheim.

– Verdens fineste rasteplass

Det skal i tillegg til storelgen bygges et nytt arkitekttegnet servicebygg og spesielt utformede lekeskulpturer på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal.

– Rasteplassen skal bli verdens fineste og et flott sted å stoppe å ta en pause for dem som kjører mellom Oslo og Trondheim, sier Aud Riseng i Statens vegvesen.

Elg på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal

BLIKKFANG: Storelgen skal bidra til å holde bilførere våkne når de kjører monotone vegstrekninger gjennom Østerdalen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det er Kunstfondet i Sparebank1 Hedmark som gir stålelgen i gave til Stor-Elvdal kommune. Den koster 2 millioner kroner. Statens vegvesen betaler for å utbedre rasteplassen. Til sammen koster prosjektet 27 millioner kroner. Det er Stor-Elvdal kommune som får ansvaret for å vedlikeholde den.

Storelg på Bjøroa rasteplass

SLIK BLIR DET: Storelgen møter deg når du kommer kjørende rv. 3 i Stor-Elvdal i Østerdalen.

Foto: Linda Bakke