Hopp til innhold

Mattilsynet: Krever hundelufting og kattekos

Mattilsynet skjerper nå kravene til hunde- og katteeiere. Nå er det straffbart å løfte katten etter nakkeskinnet og du er nødt til å lufte hunden minst tre ganger daglig.

Katt

KLARERE REGLER: Mattilsynet har nå spesifisert reglene for katte- og hundehold. Dette skal gjøre at flere dyr får en bedre hverdag.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters Creative

Mattilsynet har nå laget en veileder med krav for hvordan hunder og katter skal bli behandla i Norge. Dyrevelferdsloven ligger i bunn, og disse nye kravene skal gjøre det enklere for tilsynspersonell og folk flest å tolke loven.

Mattilsynet

POSITIV: Harald Øverby i Mattilsynet mener skjerpingen av reglene gjør hverdagen bedre for hunder og katter.

Foto: Geir Randby / NRK

– Det blir lettere å si hva som er innenfor loven og hva som ikke er det, sier senioringeniør og veterinær Harald Øverby i Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

Han ber dyreeiere gå inn på Mattilsynets nettsider og finne ut om de behandler dyrene sine riktig eller om de er nødt til å ta grep. Øverby mener en del gamle myter nå blir avlivet.

– Det er for eksempel ikke greit å løfte katten etter nakkeskinnet. Det gjør vondt, sier han.

Eier er forpliktet til å gi omsorg

De nye veilederne for hunde- og kattehold sier mer spesifikt hva Mattilsynet forventer av stell. Som eier er du forpliktet til å gi dyret omsorg, fôre riktig, følge opp pels, klør, øyne og tenner og gi tilstrekkelig menneskelig kontakt. Dersom du oppdager skader hos kjæledyret plikter du til å gi nødvendig behandling.

Ifølge VG er det 500 000 hunder i Norge og 700 000 katter. De nye reglene skal gjøre at flere av disse har en god hverdag. Hundeeier Kirsten Grøtta mener dette bare er positivt.

– Jeg syns det er kjempeflott med de nye reglene. Altfor mange hunder blir liggende rolig hele dagen og får ikke lufta seg. Jeg skjønner at det er upraktisk for dem som er på jobb, men hunden er avhengig av lufteturer, sier hun.

Oppdretter

GLAD: Oppdretter Tove Bosmen mener dyrene må behandles som familie.

Foto: Geir Randby / NRK

Det er også hundeoppdretter Tove Bosmen i Brumunddal enig i. Hun mener dyrene må behandles som familie. Det er ikke lov å etterlate dyret alene mens du reiser bort eller forlate det unødvendig i bur. Katten eller hunden skal også beskyttes mot vær og vind.

– Dyrene er avhengige av nærhet og få skikkelig stell, sier Bosmen.

Grøtta mener flere kunne hatt nytte av å lufte hundene for hverandre for å få kabalen til å gå opp i en travel hverdag. Hun mener også at de nye reglene for ernæring er bra.

– Dyrene må ha skikkelig hundefôr. En del hunder får stellet de trenger, men mange gjør ikke det, sier hun.

Tror dyrene får en bedre hverdag

Veterinær Gisle Eritsvær hos Lillehammer dyreklinikk er glad for at reglene har blitt enda tydeligere.

– Dette vil minimere lidelser og gjør at flere hunder og katter får en bedre hverdag, sier han.

Sibirsk husky

LUFTETUR: Som eier er du lovpålagt å lufte hunden tre ganger daglig.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

Veterinæren forteller at han sender bekymringsmeldinger til Mattilsynet 5–6 ganger i året. Dette dreier seg om manglende fôring, manglende beskyttelse mot vær og vind og at det holdes for mange dyr i et for lite lokale. Eritsvær håper nå at det blir mindre av dette.

– Disse reglene sier noe om hvordan dyr skal holdes. Dette vil nok gjøre hverdagen enklere for både veterinærer, dyr og eiere, sier han.

Se også tv-reportasje:

Mattilsynet skjerper nå kravene til hunde- og katteeiere. Nå er det straffbart å løfte katten etter nakkeskinnet og du er nødt til å lufte hunden minst tre ganger daglig.

Flere saker fra Innlandet