I februar undertegnet ordførerne i Valdres-kommunene Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Etnedal, Øystre og Vestre Slidre en intensjonsavtale om kommunesammenslåing. En kommune manglet – nemlig Vang.
– Jeg er imot sammenslåinger fordi jeg tror alle tjenestene kommer til å bli samla på ett sted og det blir langt å kjøre dit. Jeg tror også de fleste vil bevilge mest penger til de sentrale strøka, og for oss i utkanten blir det ingenting igjen til slutt.
Det sier en av innbyggerne i Vang som vi møter på gata og spør om kommunesammenslåing.
Førstkommende søndag og mandag er det folkeavstemninger i 10 kommuner i Vest-Oppland og Valdres. Men Vang deltar altså ikke.
- Les også: Nei til Hadelandskommune
- Les også: – Kommunesammenslåing en ulykke for distrikta
Gått for fort
Ordfører Vidar Eltun er enig i mye av det folket i hans egen kommune uttrykker i denne diskusjonen, og sier det er mange, gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.
Han innrømmer imidlertid at avgjørelsen ikke var lett å komme fram til.
– Nei, det har det ikke vært. I hvert fall ikke for meg. Det er mange gode grunner for å slå seg sammen med andre kommuner, men totalt sett mener jeg i dag at det er best at Vang står som egen kommune.
KLARE SJØL: Ordfører i Vang i Valdres, Vidar Eltun, sier at det er mange gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRKHan tror kommunen fint klarer å opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen alene, og er også kritisk til prosessen rundt sammenslåingen.
– Jeg synes kanskje de har vært litt kjappe på labben de fem andre kommunene i forhold til prosessen og informasjonen som er ute nå. En sånn prosess, som har så mye å si for folk i Valdres, bør tas over ende lengre tid, sier Eltun.
- Les også: Strid om kommunenavn i Gudbrandsdalen
- Les også: Nei i seks av sju kommuner
Vil klare seg
Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø sier det er mange fordeler ved å slå seg sammen, men for Vang og lignende kommuner er det ganske mange fordeler ved å stå alene også.
– Det blir korte avstander mellom folk og de som styrer og det skaper stor tillit, tilhørighet og lokaldemokrati. I tillegg er Vang en kommune med god økonomi fordi de har store inntekter fra vasskraft. Dermed kan de opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen, sier Lesjø.
KLARER SEG: Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø på Høgskolen i Lillehammer, tror Vang, med de betingelsene og kraftinntektene de har nå, kan klare seg godt alene.
Foto: Alexander Nordby / NRKHan ser imidlertid mørke skyer i horisonten.
– De har som mange små distriktskommuner befolkningsnedgang og en aldrende befolkning. Det kan bli en utfordring. Hvis rammebetingelsene i forhold til kraftinntektene i tillegg blir endret, kan de være ute å kjøre, forteller Jon Helge Lesjø.
Søndag og mandag er det også folkeavstemninger om sammenslåing av Gjøvik med Toten-kommunene, sammenslåing av Nordre og Søndre Land og folk i Jevnaker skal stemme på sammenslåing med Buskerud-kommunene Hole og Ringerike.