Hopp til innhold

Lokker ingeniører med motorsykkel

Vegvesenet søker til Spania, mens Gjøvik-bedriften Syljuåsen gir bort motorsykkel i kampen for å få ansatt ingeniører med erfaring.

Veibygging Bagn

Flere store vegprosjekter krever jevn tilgang på erfarne ingeniører. Statens vegvesen har søkt utenfor Norges grenser for å rekruttere nok arbeidskraft. Her fra E16 i Bagn i Valdres.

Foto: Geir Røed / NRK

Mangelen på ingeniører er nå prekær både i offentlig og privat sektor. Og det er særlig ingeniører med erfaring, og som kan ta på seg større prosjekter som mangler.

Hos entreprenørfirmaet Syljuåsen på Gjøvik går de nå nye veger i kampen om ingeniørene. I forrige uke sto ei jobbannonse på trykk i flere lokalaviser, hvor søkere ble lokka med en motorsykkel.

– Strengere formkrav

– Det var vel for så vidt tilfeldig at det ble en motorsykkel, poenget var at vi ønsker å framstå som annerledes enn andres. Det å få tak i kvalifiserte ingeniører med erfaring er vanskelig, sier daglig leder Anders Elje.

– I byggebransjen er det ganske prekært, det er et økende behov for folk med mer utdannelse, på grunn av at formkravene blir strengere.

Det er ikke bare Syljuåsen som føler ingeniørmangelen på kroppen, forteller personalsjef i Statens vegvesen region øst på Lillehammer, Elisabeth Roland.

– Som resten av bransjen sliter vi også på dette området. Det vi har størst behov for, er å få tak i ingeniører med mye erfaring. For det første blir det vanskelig å få tak i folk og det presser igjen lønninger, vi må betale mer for å holde på dem vi allerede har.

Søker ut av landet

Med store vegprosjekter på gang i regionen, er behovet for ingeniører stort. Vegvesenet har rettet blikket ut av landet og søker etter nye ansatte sørover i Europa.

– Vi ser utenfor grensene, vi har rekruttert en del spanjoler i år. Vi må gå nye veger, for å være sikre på at vi rekrutterer riktig i årene framover. Det er en ny utfordring. Det stiller helt andre krav til organisasjonen å ta imot medarbeidere med en annen bakgrunn enn det vi tradisjonelt har rekruttert fra, forteller Roland.

Syljuåsen har gjort forsøk på å hente mulig arbeidskraft fra lokale utdanningsinstitusjoner, men uten særlig hell.

– Vi har henvendt oss til Høgskolen i Gjøvik og, men det er få studenter fra distriktet vårt som går der nå, sier Elje.