Hopp til innhold

Lenge å vente på ortopedi

Det er lang ventetid på ortopedi i Hedmark og Oppland. Verst er det på Lillehammer der du kan risikere å vente i over ett år på operasjon.

Stein Schinstad

Avdelingsjef i kirurgi ved sykehuset i Lillehammer, Ellen Pettersen, synes det er uholdbart at pasienter må vente ett år på ortopedioperasjon i Hedmark og Oppland.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Berit Andreassen er en av mange pasienter som har en lidelse som ikke er livstruende, men som likevel ødelegger livskvaliteten hennes. Hun er inne på røntgenundersøkelse, men det vil gå lang tid før hun kan opereres ved sykehuset på Lillehammer.

– Jeg fortalte legen om problemet mitt, og han sendte en søknad til sykehuset i begynnelsen av mars. Så fikk jeg beskjed om å komme til utredning i oktober, før det ble ytterligere ventetid på operasjon, forteller Berit.

Hun lider av en såkalt "hælspore", en utvekst på hælen som gjør at hun ikke kan gå med vanlige sko.

– Ja, i praksis betyr det at jeg ikke kan bruke sko som er litt stive, slik som for eksempel fjellsko, skisko, eller pensko med høye hæler.

Over ett års ventetid

Dessverre for Berit er ventetida lang for denne typen operasjoner i innlandet - og verst er det på Lillehammer. Der må du først vente i 35 uker, eller nærmere 8 måneder, bare for utredning. Deretter nye 26 uker, et halvt år, for selve operasjonen, som er utført på noen få timer. Det betyr at Berit Andreassen må vente i ett år og to måneder på operasjonen sin.

Dette er ikke bra nok, sier avdelingsjef i kirurgi ved sykehuset i Lillehammer, Ellen Pettersen.

– Jeg syns det er uholdbart, rett og slett, det er ikke god pasientbehandling. Vi ønsker å gjøre noe med den ventetiden, og vi er i gang med et større prosjekt for å redusere den, forteller hun til NRK.

Er du ikke på prioritert liste for operasjon, blir det nemlig lang tid å vente.

– Rettighetspasienter går først, og da blir det dessverre lengre ventetid på de uten rettigheter. I tillegg har ventetiden økt de siste månedene på grunn av at medregner sommerferien, hvor vi har nedsatt aktivitet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stein Schinstad

Ellen Pettersen reagerer på at ortopedipasienter må vente lenge før en operasjon.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Jobber for å få ned køene

Pettersen innrømmer at bemanningen er for dårlig flere steder på sykehuset.

– Innen enkelte områder kunne vi tenkt oss flere kirurger og ortopeder, men vi har ikke fått noen signaler om at vi får mer ressurser. Derfor tar vi nå tak i problemet med det ressursene vi har til disposisjon.

Nå har kirurgisk avdeling satt i gang et såkalt Lean-prosjekt for å få ned køene ved sykehuset.

– Vi har begynt med å jobbe systematisk med ryggpasienter og har foreløpig redusert ventetiden med nesten 30 prosent, sier Pettersen.

– Det burde ikke være sånn lenger

Reduserte køer er vel og bra, men nå er spørsmålet om prosjektet kan utvides slik at køene reduseres på alle de ortopediske tilbudene. Det hjelper lite for Berit Andreassen at de med ryggplager får raskere hjelp. Med vondt i foten må hun fortsatt vente lenge på operasjon.

– Jeg syns det er fælt, men jeg tenker jo også på andre som har større plager enn meg som må vente så lenge. Sånn burde det ikke være i dag.