Siktet lege brukte mange identiteter

Legen som skal ha sendt tekstmeldinger til over 200 unge jenter over hele landet, opprettet mobilabonnement i andres navn. Det skal ikke være mulig.

Fotoforbud

Siktet lege opprettet mobilabonnementer i andres navn.

Foto: Torvild Sveen

Politiet mener at den siktede legen fra Hedmark har misbrukt andres identitet for å komme i kontakt med de mange unge jentene på mobil.

Uskyldige ble mistenkt

Han sendte sex-meldinger til over 200 jenter mellom 11 og 16 år over hele landet og fikk mange av dem til å sende nakenbilder av seg selv.

Men fordi han ikke brukte sitt eget navn, tok det lang tid før politiet fant ut av det. Når en jente har anmeldt en sak, har helt uskyldige personer fått telefon fra politiet om det.

- En kan jo bare tenke seg hvor ubehagelig det må føles, sier politiadvokat ved Sunnmøre politidistrikt, Unni Moen Vikebakk.

Skal ikke gå an

Det skal ikke være mulig å opprette mobilabonnement i andres navn. Nå må de som selger abonnmenter skjerpe seg, mener Post- og Teletilsynet.

- Det skal ikke være noen tvil. Hvis du vil ha et mobilabonnement, må du vise helt sikkert til den du skal kjøpe av, at du er du. Og det er den du kjøper av som har plikt til å sjekke at det er sant.

Det sier informasjonsdirektør i Post -og Teletilsynet, Elisabeth Aarsæther.

(Saken fortsetter under TV-reportasjen)

Video Tilstår utpressing

Legen ble pågrepet mens han var på jobb i Dombås luftambulanse og har tilstått blant annet utpressing.

Lov med tullenavn før

Loven ble endret for noen år siden, da mobiltelefoner ble like vanlig som en ytterjakke.

Før kunne du hete Donald Duck i et mobilabonnement, hvis du ville.

Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og Teletilsynet

- Før kunne du hete det du ville. Du kunne være Donald Duck i et mobilabonnement hvis du hadde lyst til det. Men nå skal det ikke være mulig å være noen annen enn den du er, sier Elisabeth Aarsæther.

Post- og teletilsynet får likevel tips av og til, om selgere som ikke er like nøye på det. Et lite selskap delte nærmest ut kontantkort på gata uten å sjekke legitimasjon.

- Da reagerer vi umiddelbart. Et mobilabonnement er så viktig, og konsekvensene er så store for den enkelte hvis man tuller med identitet, sier Elisabeth Aarsæther.

Pressekonferanse i Ålesund

Legesaken blir etterforsket av politiet i Ålesund, der mannen først ble anmeldt.

Foto: NRK

NRK-reporter prøver seg

I en butikk i Elverum forsøker reporter Anne Kari Løberg å kjøpe et kontantkort i navnet til en kollega. Det går ikke. Selger Øystein Nergård spør etter legitimasjon.

- Folk må vise legitimasjon. Og vi skal også være sikre på at det er rett person som har legitimasjonen. Så det skal være ganske vanskeilg å få opprettet et mobilabonnement i andres navn, sier Nergård.