500 tonn fransk smør redder Tine

Franske kyr skal sikre norske forbrukere smør denne høsten. Økt smørforbruk og mindre mjølkedrikking skaper hodebry for produsenter og politikere.

Meierismør fra Tine

Tine klarer ikke produsere nok smør her i landet, på grunn av for lite mjølkefett. Dermed er oppskrifta sendt til Frankrike.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er litt tankevekkende at vi ikke klarer å produsere det smøret vi skal ha ved hjelp av norsk mjølk, sier bonde Odd Sandberg.

Strenge kvoter

Han har fjøset fullt av kyr og full mjølkeproduksjon ved garden Kåtorp i Furnes.

Tine importerer denne høsten 500 tonn smør fra Frankrike, basert på mjølk fra franske kyr. Oppskriften er den samme som her hjemme.

Det kommer som et resultat av fjorårets smørmangel, som vakte oppsikt både innenfor og utenfor landets grenser.

– Hvis ikke landbrukspolitikken endres, vil vi fortsatt oppleve et massivt fall i melkeproduksjonen, som i dag. Da vil man kunne tro at den oppskrifta vil bli permanent igjen i utlandet, sier landbruksforsker og forfatter Svenn Arne Lie.

Men selv om det er vilje til full produksjon blant mjølkebøndene, er ikke produksjonsøkning gjort i en håndvending.

Mjølkekvotene er strengt regulert. Etter fjorårets smørmangel økte regjeringa kvotene med sju prosent, men det er fortsatt ikke tilstrekkelig for å dekke etterspørselen.

TrygveSlagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum tror ikke prisøkning nødvendigvis er vegen å gå.

– Mye overskudd

Antallet norske mjølkebruk er halvert de siste tolv årene. I Hedmark og Oppland er antallet redusert med hundre bruk siden i fjor.

– Det er en ganske klar oppfordring til landbruksministeren om at han må føre en annen politikk enn i dag, sier Lie.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener på sin side at politikken som føres må tilpasses nordmenns endrede matvaner.

– Vi drikker ikke så mye mjølk som før, men spiser mer smør. Dermed har vi overskudd av enkelte deler av mjølka og bruker mer av andre.

Vedum tror ikke økt produksjon er vegen å gå.

– Hadde vi økt produksjonen av mjølk nå, ville bare fire prosent kunne blitt brukt til smør, resten ville vært overskuddsprodukt. I år må vi fakisk eksportere en del skummamjølkpulver, fordi vi har for mye av det.

Han mener det er behov for å øke prisen på mjølka.

Skeptisk til prisøkning

– Det er ikke lønnsomt å produsere mat på norske arealer, det største problemet ligger i for lave råvarepriser.

Ministeren ønsker best mulig lønnsomhet for bøndene, men å øke prisene er en utfordring for prisbeviste forbrukere.

– Jeg mener vi skal ha en videre opptrapping, det er for dårlig lønnsomhet i store deler av landbruket. Men samtidig ser vi at hvis mjølkeprisen økes for mye, kjøper folk mer juice, brus og andre produkter. Utfordringen er mindre mjølkedrikking, det er konsum-mjølka som utgjør lønnsomheten i produksjonen.

På Kåtorp er mjølkebonde Sandberg klar på at det ikke burde være nødvendig å sende bud på fransk mjølkefett.

– Det er en fallitterklæring om vi ikke klarer å produsere nok mjølk til produksjonen til neste år.

Odd Sandberg

Mjølkebonde Odd Sandberg stiller spørsmål ved at Tine må importere smør fra Frankrike.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Flere saker fra Innlandet