Hopp til innhold

Her slår han politibetjenten

Uforberedt blir politibetjenten slått av mannen som er psykotisk. Politiets Fellesforbund krever at de alltid skal være tre eller fire betjenter på slike oppdrag.

Politiet får stadig flere oppdrag som handler om psykiatri.

SLÅTT NED UTEN VARSEL: Overvåkingsvideoen viser hvordan en politibetjent blir slått ned av en mann som skal hentes for framstilling på legevakten.

Overvåkingsvideoen fra Kremmertorget i Elverum i Hedmark viser hva som skjedde i september 2016 da politiet skulle hente en mann i 30-årene og framstille ham for legevakt.

Uten forvarsel angriper han en av de kvinnelige politibetjentene og slår henne i hodet med knyttet neve.

– Situasjonen snur på et øyeblikk

I fjor hadde politiet totalt 1257 planlagte transporter av psykisk syke til institusjon. Dette er en økning på 166 i løpet av ett år.

Men det totale antall situasjoner der politiet må håndtere alle slags hendelser i psykiatrien er det mangedobbelte. En kartlegging for noen år siden viste at politiet hadde 20.000 ulike psykiatrioppdrag årlig.

I dette tilfellet i Elverum var det tre politibetjenter som kunne håndtere situasjonen, men ofte er de bare to på slike oppdrag.

Daglige overraskelser

– Vi blir daglig utsatt for overraskelser, og bør være tre eller fire betjenter når vi må ta hånd om psykisk syke personer, mener nestleder i Politiets Fellesforbund i Innlandet, Finn Arne Hvalbye.

– Det har vært en bekymringsfull utvikling gjennom flere år, med stadig flere slike oppdrag. Vi kan oppleve at situasjonen snur på et øyeblikk, og at utagerende personer kan gjøre hva som helst, sier Hvalbye.

Påstand om tvungent psykisk helsevern

Ove Osgjelten

Politistasjonssjef i Elverum, Ove Osgjelten.

Foto: Per Magnussen / NRK

Voldsepisoden i Elverum har vært behandlet i Sør-Østerdal tingrett, men det er ikke falt dom i saken ennå.

Påtalemyndigheten la ned påstand om at mannen må overføres til tvungent psykisk helsevern.

– De sakkyndige som har undersøkt mannen mener han var psykotisk da dette skjedde, det vil si at han ikke kan straffes. Han er også tidligere dømt for meget alvorlige voldshandlinger så det ble lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern. Det betyr at helsevesenet må gi ham behandling slik at han ikke kan være en fare for andre i samfunnet, sa aktor Henning Klauseie til NRK etter rettssaken.

Mannens forsvarer Helge Næss Rustad sier mannen erkjenner seg skyldig, men mener han skal dømmes til fengselsstraff - ikke tvungent psykiske helsevern.

Årsaken er at mannen mener at psykosen skyldes at han var rusa, og at rusen var selvpåført fritar han ikke for straff.

– Skremmende opplevelse

– Mine kolleger som ble utsatt for dette, opplevde det som skremmende, og det setter nok preg på dem, sier politistasjonssjef i Elverum, Ove Osgjelten.

Flere saker fra Innlandet