Hopp til innhold

Forestia har allerede permittert

Skogindustrien sliter med dårlig marked for papir og finanskrisen i Europa. Foresti i Innlandet har allerede permittert ansatte. Nå forbereder regjeringen ei krisepakke.

Forestia

Forestia har allerede permittert 13 arbeidere i Hedmark og Oppland.

Foto: Jan Egil Løvbak

– Aktiviteten i Europa er betraktelig redusert, og møbelindustrien er svekket. Det merkes hos oss, sier administrerende direktør i Forestia Braskereidfoss, Bjarne Fluto.

Forestia kutter

Forestia består av tre fabrikker med til sammen 250 ansatte. To av avdelingene ligger i Innlandet; én på Braskereidfoss i Våler og én på Kvam i Gudbrandsdalen. Den tredje fabrikken ligger i Mo i Rana. Halvparten av produksjonen eksporteres.

Forestia sliter med at råvareprisen holder seg høy, samtidig som personalkostnader gjør det vanskelig å konkurrere på eksportmarkedet.

Arbeidsstokken ved Forestia på Braskereidfoss (som per i dag har 160 ansatte) er redusert med rundt 20 siden i fjor høst. Akkurat nå er seks permittert i Våler, mens sju er permittert på Kvam.

Permitteringene kom tidligere i fjor høst, og Forestia ser for tida ingen lysning.

5.000 jobber

I Hedmark og Oppland er til sammen vel 5.000 arbeidere sysselsatt i skog og treforedling. Ifølge tall fra SSB jobber 3.144 hedmarkinger og 1.863 fra Oppland i denne bransjen.

– Regjeringen frykter for 25.000 arbeidsplasser i skogindustrien. Årsaken er dårlig marked for papir og finanskrisen i Europa. Nå forbereder regjeringen ei krisepakke, sier næringsminister Trond Giske.

– Vi kan ikke subsidiere arbeidsplasser som ikke har livets rett, men vi kan bidra til at næringa lager nye produkter som er framtidsrettet, og som gir trygge arbeidsplasser, sier Giske.

Hardt presset

Direktør Bjarne Fluto har 30 år bak seg ved Forestias fabrikk på Braskereidfoss. Nå er han spent på hva politikerne vil gjøre for en treforedlingsindustri som er hardt presset.

Men Giske vil foreløpig ikke si hvor mye penger regjeringen vil gå inn med. Han vil først se på behovet, men minner om at de gikk inn med ganske mye penger i verftspakken.

– Aktiviteten i Europa er betraktelig redusert, og møbelindustrien er svekket. Det merkes hos oss. Skogindustrien er en viktig bransje for Distrikts-Norge, og det er bra at regjeringen nå tar ansvar, sier Fluto.

Avispapir

Dårlig marked for papir: – Skogindustrien må lage nÿe, framtidsrettede produkter, sier næringsminister Trond Giske.

Foto: Torvild Sveen / NRK

Flere redningspakker

I løpet av relativt kort tid har regjeringen kommet konkurranseutsatte næringer til unnsetning for å trygge norske arbeidsplasser.

I fjor vår gikk regjeringen inn med ti milliarder kroner til den hardt rammede verftsindustrien, mens de i november i fjor opprettet en eksportfinansieringsordning i statlig regi samtidig som den delvis privateide Eksportfians ble lagt ned.

– Regjeringen vil opprette en eksportfinansieringsordning i statlig regi. Formålet er å sikre et konkurransedyktig eksportfinansieringstilbud til norsk industri, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Nå venter skogindustrien på hvor mye regjeringen vil gå inn med denne gangen.