Forbrenningsanlegg i Gjøvik - såvidt

Mye tyder på at det blir et svært knepent flertall i kommunestyret i Gjøvik for et forbrenningsanlegg i Tomasdalen.

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg
Foto: NRK

I morgen skal kommunestyret ta en endelig avgjørelse i den betente saken, der motstanderne frykter luftforurensning i boligområder.

Sp berger flertallet

Arbeiderpartiet og SV kommer til å stemme for anlegget, og berger flertallet ved hjelp av en eller to stemmer fra Senterpartiet.

Dermed er en årelang strid kommet til veis ende. Dalborgmarka har tidligere vært et alternativ, men utbyggeren Eidsiva har sagt klart fra at dette verken er økonomisk eller teknisk mulig.

– Historisk vedtak

– Dette blir et historisk vedtak for Gjøvik, sier ordfører Bjørn Iddberg. – Vi får et anlegg som samlet fører til mindre CO2-utslipp i byen enn det ellers ville blitt. En rapport fra Norsk Institutt for luftforskning (NILU) viser at det ikke vil bli luftforurensning av betydning.

Frykter luftforurensning

Tomasdalen ligger i et industriområde utenfor Gjøvik sentrum, men boligområdet Kopperud ligger 2-300 meter unna. Flere av beboerne der stoler ikke på forsikringene om at luftkvaliteten ikke vil bli dårligere.

Ikke tillit til rapport

Ada Berntsen (t.v.) og Ingerid Simenstad.

Ada Berntsen (t.v.) og Ingerid Simenstad er blant beboerne på Kopperud som frykter det nye forbrenningsanlegget.

Foto: Dag Kessel

– NILU bruker gammeldagse målemetoder, og følger ikke EU-standarden for dette, sier Ingerid Simenstad, som har kjempet mot planene i over 2 år. Hun bor på Kopperud, og vil få utsikt til forbrenningsanlegget. – Jeg har ikke tillit til rapporten.

– Uansett vil det bli mye støy fra anlegget. Vi har lekeplasser og idrettsplasser i nærheten, og er bekymret for konsekvensene, sier Ada Berntsen, som er småbarnsmor på Kopperud.

Knepent flertall

Stemmene fra Arbeiderpartiet og SV utgjør til sammen 22 stemmer i kommunestyret i Gjøvik. Det er i alt 45 representanter, og det betyr at det er nok med en stemme ekstra for å få flertall.

Sp sikrer flertall

Og det blir det. Gruppeleder og varaordfører Lise Hammerud (Sp) sier at hun kommer til å stemme for innstillingen fra rådmannen. En annen i Senterparti-gruppa, Dagfinn Taraldsrud, sier at han ikke har bestemt seg ennå.