Folket vil ha bokmål i Valdres

Folket har talt i Nord-Aurdal. 64 prosent vil ha bokmål i den nye barneskolen når tre skoler blir til en.

Avstemming om målform

Mange valgte å gi sin mening ved folkeavstemning i Valdres.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Folkeavstemningen som har pågått i Valdres i dag ga klart flertall for bokmål på den nye storskolen. 64 prosent ønsket seg bokmål, mens 36 ville ha nynorsk.

Det var mange som møtte opp for å avgi sin stemme i Valdres. Fem tusen stemmeberettigede ble bedt om å svare på hva slags målform de mener den nye barneskolen bør ha.

Delte meninger

Tre skoler skal bli en storskole med 430 elever. I dag er to av skolene bokmålsskoler og en har nynorsk som hovedmål. Foreldre ønsker at skolen skal ha bokmålsform, mens resten av folket vil ha nynorsk.

Meningene er altså svært delte.

– Jeg er fra Leira og mener skolen bør ha nynorsk som målform. Nynorsk er mye nærmere Valdres-dialekta enn bokmål, sier en.

– Da jeg gikk på skole her var det bokmålsform og det vil jeg også at datteren min skal få muligheten til, sier mor til ei som snart blir elev ved den nye barneskolen.

Vanskelig

Folkets røst skal gi råd til kommunestyret som gjør sitt endelige vedtak 31. mai. Ettersom Nord-Aurdal kommune er språknøytralt blir det likevel skolens foreldre som får det siste ordet, sier ordfører Inger Torunn Klosbøle.

– Det er veldig åpent og vanskelig å si hvor dette landet. Foreldrene ønsker klart bokmål, men siden dette er en folkeavstemning kan folket dra det lengste strået, sier hun.

– Bokmål er enklere å skrive

Sivert Strand

Sivert Strand vil helst ha nynorsk på den ny barneskolen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK
Kristin Holmen

... mens Kristin Holmen synes bokmål er mye enklere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

For 6.-klassingene Sivert og Kristin, som er fra samme bygd, er også meningene delte.

– Jeg liker best bokmål og vil ha det. Bokmål er mye enklere å skrive, sier Kristin.

– Det burde bli nynorsk, synes jeg, fordi jeg har lært nynorsk siden jeg var liten. Vet ikke helt hva jeg syns dersom det likevel blir bokmål, sier Sivert.

Om det blir Sivert eller Kristin som får ønsket sitt oppfylt blir spennende å se da det hele blir endelig avgjort i kommunestyret 31. mai.