Hopp til innhold

De fleste som dør i branner er over 70 år

90 prosent av de omkomne i branner hittil i år er over 70 år. Brannsjef etterlyser nå kommunale tiltak.

Boligbrann i Lunner

Så langt i år er 18 av 21 brannofre over 70 år. - Skremmende tall, sier nestleder i eldrerådet i Elverum.

Foto: John Erik Thorbjørnsen

Det er dobbel så stor fare for at eldre omkommer i brann enn andre, viser beregninger fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Skremmende tall

Så langt i år er 18 av 21 brannofre over 70 år.

– Dette synes jeg er veldig skremmende, sier nestleder i Elverum eldreråd, Gunvor Olbergsveen.

Hun tar dødstallene fra årets branner på alvor, og det er det grunn til.

– Jeg er jo funksjonshemmet og har derfor sikret meg godt i hjemmet dersom noe skulle skje. Jeg er ikke redd, men følger en sjekkliste hver kveld før jeg legger meg, sier hun.

Ofte er det for sent

En "typisk" brann starter i det elektriske anlegget. Deretter tar gardinene fyr, så taket. Huset fylles av giftige gasser. Røykvarsleren uler og beboeren hører ingenting.

Etter 3,5 minutter er huset overtent. Selv om brannmannskaper er på plass etter 20 minutter er det for seint. Beboeren er død.

– Samfunnet ønsker at de eldre skal bo hjemme så lenge som mulig, og for dem er det fort gjort å glemme å skru av ting i stue og kjøkken. Det er slik det begynner å brenne, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Midt Hedmark brann og redningsvesen.

Sjekker lista hver kveld

For Gunvor Olbergsveen ble ting annerledes for tre år siden, da ble hun alene. Etter det har sjekklista blitt nøye fulgt og feieren har vært på besøk for å sjekke at alt er i orden.

– Jeg tar ut strømmen på både TV, vannkoker og kaffetrakter. I tilegg til det har jeg dør fra soverommet og ut på en veranda slik at jeg har en enkel måte å komme meg ut på, sier hun.

Hjemmetjenesten trenger hjelp

30 prosent av brukerene i hjemmetjenesten kommer seg ikke ut ved en eventuell brann, og de brenner inne. Og det er mot disse tiltakene rettes.

..."nøkkelen ligger i et samarbeid med kommunenes hjemmetjeneste", skriver Midt Hedmark brann og redningstjeneste i en rapport til kommunene sine.

Leder i Elverum eldreråd, Stein Andreassen, sier at alle kan gjøre noe for å hjelpe.

– Man kan spørre seg selv hvordan står det til hos mor og far? Dra dit å se på utgangen i huset, det kan være bare en slik liten sak som gjør hele forskjellen på liv og død, sier han.