Flere tollere

Tollvesenet i Hedmark øker bemanningen på grunn av økt svenskehandel og smugling. Senest i natt ble tre personer tatt med 700 liter alkohol.

Vin.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Stadig flere smugler alkohol. Samtidig øker svenskehandelen.

Dermed styrker tollvesenet seg langs grensa ved to nye betjenter, og de får nok å gjøre.

Senest i natt ble tre personer tatt med store mengder alkohol. 

700 liter

Klokka fire natt til onsdag ble tre personer stoppet med 700 liter alkohol på grensa mellom Hedmark og Sverige.

Tollpatruljen som stoppet bilen deres på Riksvei 201 ved Kirkenær fant 240 liter vin, 427 liter og 25 liter brennevin.

10-doblet beslag

At tollvesenet på hedmarksgrensa har mye å henge fingrene i er det lite tvil om.

- På hedmarksgrensa er det beslaglagt voldsomme mengder de to-tre siste åra. Det har vært mellom en sju- og tidobling av vin- og ølbeslag. Det er naturlig å øke bemanninga her da, sier Morten Nystuen ved tollvesenet i Kongsvinger.

Samtidig som storsmuglinga av alkohol øker, øker også den mer ordinære svenskehandelen. 

 

Svenskehandel
Foto: Berit Roald, Roald, Berit

 

Over 20% økning

De siste ti åra har trafikken over grensa ved Magnormoen i Eidskog økt med over 20 prosent. Det viser tall fra Statens Vegvesen. Og mer blir det.

Et nytt kjøpesenter er nylig åpnet i Eda Glasbruk og et gigantisk kjøpesenter på 28.000 kvadratmeter, bygget av den norske eiendomskongen Olav Thon,  åpner i oktober.

Store påskebeslag

Påske er høysesong for svenskehandel. Kjelleren hos tollvesenet er full av paller med øl og hyller med vin, brennevin og sigaretter. Når påsken er over kommer det ikke til å være så mye hylleplass igjen.

- Folk skal vel til fjells og kose seg , langt unna et pol. Det er vel derfor de tar en sjanse, sier Morten Nystuen ved tollvesenet i Kongsvinger.

Handlehøytid

Skjærtorsdag er selveste høytidsdagen for de som er glade i å handle i Sverige. Da når køene av handletro pilgrimmer gigantiske dimensjoner, men kommer tollvesenet til å være på plass?

- De aller fleste har vel fått med seg at vi som regel er ute skjærtorsdag, så det er vel muligheter for det i år også, avslutter Nystuen.