Hopp til innhold

Filmregissører inspireres av Skam

De som lager film og tv for ungdom lar seg inspirere av Skams kjempesuksess. – Om ti år vil vi se tilbake på Skam som en banebrytende serie, sier regissør.

Skam
Foto: NRK

Ingen hadde ventet suksessen ungdomsdramaet Skam har fått: Forrige uke hadde serien ny rekord med 960.000 unike brukere.

Serien publiseres både i ukentlige episoder på nrk.no og NRKs tv-kanaler – og ikke minst gjennom korte episoder gjennom uka på skam.p3.no. Både målgruppa – jenter i tenåra – og folk i helt andre aldersgrupper følger Noora, William og de andre karakterene.

Erika Calmeyer og Arild Halvorsen
Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Det er helt sprøtt

Suksessen vekker oppsikt også blant dem som jobber med å lage film og tv for unge folk. Denne uka møttes filmbransjen til debatt om Skam under Norsk litteraturfestival i filmbyen Lillehammer.

– Det er helt sprøtt med en million seere på en slik serie, sier Arild Halvorsen, tv-produsent i Hamar-baserte Fabelaktiv, som står bak serier som Odins gull og Energikampen.

Han sier det internasjonalt har vært laget lite for akkurat denne målgruppa – ungdom i videregående-alder – de siste åra.

– Vi i medieverdenen har ikke visst hva vi skal gjøre for å nå fram til dem. Vi har sagt at det er for vanskelig.

Han er imponert over måten de som har laget Skam har jobbet på.

– De har møtt veldig mange ungdommer, og klarer å fange opp trender, måter ting sies på og følelser. Det er til inspirasjon for oss andre. Som filmskaper er det lett å gå tilbake til hvordan din egen ungdomstid var, men det har skjedd utrolig mye, sier Halvorsen.

– Banebrytende serie

Filmregissør Erika Calmeyer er 26 år og var ferdig utdannet fra filmskolen på Lillehammer for to år siden. Hun følger Noora og William tett.

Screenshot frå NRK-serien Skam

NOORA: Sesong 2 av Skam handler om Nooras kjærlighetsforhold til William.

– Før syntes alle at alt norsk var teit. Skam problematiserer og tar på alvor utfordringer i ungdomstida, uten at det er gjort med et dømmende eller analyserende voksenblikk, sier Calmeyer.

Hun er nå i gang med en tv-serie for ungdom, som det foreløpig er mye hemmelighetskremmeri rundt. Hun blir inspirert av Skam.

– Jeg blir inspirert både av innholdet og hvordan det er laget dramaturgisk. Den gamle måten å se på tv på blir revet ned. Ved å slippe små drypp av historien på nettet hele tida, blir seerne mer hekta enn ved å se halvtimes episoder.

Hun tror ikke Skam blir glemt med det første.

– Om ti år tror jeg vi kommer til å se på Skam som banebrytende, særlig publiseringen på sosiale medier og internett. Godt innhold for ungdomsgenerasjonen har ligget brakk, sier Calmeyer.

Flere saker fra Innlandet