Fant 311 kilo narkotika i én bil

Selv tollerne ble overrasket da de undersøkte eskene i bilen de stoppet ved grensa i Kongsvinger. Der fant de til sammen 311 kg narkotika.

Tidenes største narkobeslag i Hedmark, og det største hasjbeslaget i Norge i fjor, ble gjort av tollere i Kongsvinger.

40 kg marihuana, 233 kg hasj, 27 kg amfetamin og 12 kg exstacy – til sammen 311 kg narkotika ble funnet i en og samme bil.

– Vi har aldri hatt noe så stort, sier Kjersti Bråthen, fungerende seksjonssjef ved Kongsvinger tollkontor.

Tollerne fikk mistanke

Det hele startet ved at tollerne fikk mistanke da to svenskregistrerte leiebiler passerte et av grensekameraene mellom Norge og Sverige, sent lørdag den 28. november i fjor.

– Tjenestemennene følte at noe var på gang, sier Bråthen.

Rekordstort narkobeslag

TUNGT LASTET: Eskene inneholdt 40 kg marihuana, 233 kg hasj, 27 kg amfetamin og 12 kg exstacy.

Foto: Kongsvinger tollkontor

En patrulje fra tollkontoret i Kongsvinger rykket ut og oppdaget raskt bilene som hadde stoppet ved Norsenga rett utenfor Kongsvinger.

– Personene hadde en dårlig historie på hvorfor de var i området. Vi undersøkte derfor pappeskene som var bak i bilen. Da ble det fort konstatert at eskene inneholdt store mengder narkotika, forteller Bråthen.

Rask reaksjon

I tillegg kom det raskt to biler til som politiet stopper. Bråthen roser både politiet og tollbetjentene for rask reaksjon.

– Disse skulle nok frakte narkotikaen videre og de skjønte ikke at vi var på stedet. Jeg tror de ble litt overrasket, sier Bråthen.

Internasjonal etterforskning

Sju personer er siktet i saken, tre personer er løslatt mens fire utenlandske statsborgere fortsatt er varetektsfengslet. Saken etterforskes nå av Oslo politidistrikt som samarbeider med politi i Sverige og Nederland.

– Vi etterforsker avsenderledd, organisering og mottakerapparat, sier Ane Evang, politijurist ved Oslo politidistrikt.