Å ikke få orgasme i november har blitt populært

Emneknaggen #NoNutNovember florerer i sosiale medier. – Å holde seg så lenge har jeg lite sans for, sier urolog.

Samleie og sex

NONUTNOVEMBER: Å ha sex eller å onanere er ikke tillatt om du skal delta i «No Nut November», utfordringen som har tatt av på sosiale medier den siste tiden.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Du har sikkert hørt om «Movember». Utfordringen der man skal la barten gro hele november måned for å skape bevissthet rundt prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse.

Men har du hørt om «No Nut November», der man ikke skal «bust a nut», altså at man ikke skal oppnå orgasme hele november måned?

Utfordringen, som kun har vart i et par år, har rukket å bli en internasjonal trend på sosiale medier.

På Twitter florerer det med innlegg der folk oppdaterer daglig om de har klart å «holde seg» eller ikke.

Innleggene er tagget med #NoNutNovember og har ofte en humoristisk vri:

Laster Twitter-innhold

Skeptisk

Urolog Morten Andersen sier han har lite sans for utfordringen.

– For meg er dette helt ubegripelig. Det er mye karantene for tiden, men den type karantene er jo veldig lite spennende.

Portrettbilde av Morten Andersen

INGEN BETYDNING: Urolog ved Moelv spesialistsenter AS, Morten Andersen, sier det ikke er en sammenheng mellom prostatakreft og det å ikke ha utløsning. – Prostatakjertlene er de som blir ondartet, og det er veldig rart om det skal være en sammenheng der, sier han.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Andersen har større sans for utfordringen som kommer måneden etter, «Destroy Dick December», som går ut på å få så mange orgasmer som mulig i løpet av desember måned. Dette for å «ta igjen det tapte» fra november.

– Det å ha en utløsning er bare positivt. Prostata har bare godt av å bli trimmet og bli kvitt sædvæsken. Alle kjertler bør brukes og dette er et typisk eksempel på det.

– Det er heller ikke farlig å ha hyppige utløsninger. Men det blir jo mindre og mindre sædvæske om man gjør det ofte, legger han til.

Et eksperiment

Det første som kommer opp når man søker på «No Nut November» er spørsmålet om det er farlig. Det vil si at flere har søkt på om det er farlig å ikke få utløsning på en måned.

destroydickdecember

FARLIG?: På nettsiden ung.no, en informasjonskanal for ungdom, har en gutt på 17 år spurt om det er farlig å delta i desember-utfordringen. En sexologisk rådgiver svarer at det ikke er det, men at man må huske på å gjøre alt med måte.

Grafikk: skjermbilde/ung.no

– Kroppen er noe av det kjæreste vi har. Og med en gang vi bestemmer oss for å gjøre en form for utfordring eller teste noe så lurer i alle fall jeg fort på om det er farlig eller ikke. Jeg synes ikke det er så rart, men jeg håper at alle skjønner at onani verken er farlig den ene eller den andre veien.

Det sier Tuva Fellman, sexolog, kjent fra blant annet P3s sexopplysningsprogram, «Juntafil».

Hun får ofte spørsmål om det er skadelig å onanere for mye, eller om det er skadelig å ha «blue balls», altså at man bli seksuelt opphissa, men ikke får utløsning.

– Det er ikke så rart for da får man jo vondt. Det vil jeg anta at man fort kan få om man går en måned uten å runke også.

Smilende kvinne i grønn jakke

MÅ IKKE TA OVERHÅND: Fellman sier det er sunt å onanere, men at det er viktig å passe på og kjenne til egne grenser. – Så lenge man selv er komfortabel med det, og det ikke går utover at man ikke går på skolen eller ikke blir med på kino fordi du vil være hjemme og runke, så er det ikke farlig, sier hun.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Fellman sier hun rynker på nesa når hun hører om folk som skal sette grenser rundt sin egen seksualitet.

– Det høres jo hardt ut. I det det blir «ikke gjør det» eller «gjør det mye», så blir jeg litt skeptisk.

Likevel kan hun forstå hvorfor noen velger å gjøre disse utfordringene.

– Man kan jo se på det som et lite eksperiment der man kan lære seg å bli kjent med sin egen kropp. «Hvordan reagerer jeg, og hva skjer med kroppen min om jeg ikke runker?».

Ikke tabu

NRK har snakket med flere unge menn som sier de har hørt om dette. Noen har også prøvd seg på november-utfordringen. Likevel var det ingen som ville kommentere saken.

Urologen, Morten Andersen, synes det er synd at så mange synes det er flaut å snakke om egen seksualitet.

– Jeg opplever at en del unge er flaue over at de onanerer. Jeg mener det motsatte. Det er bare flott at man gjør det. En utløsning er en naturlig del av livet, både for menn og kvinner.

Nonutnovember.

I KALENDEREN: På Høgskolen i Innlandet, avdeling Lillehammer, henger det en tavle der studentene skriver ned hva som er viktig å få med seg i de ulike månedene. Denne måneden har de valgt å kalle «Movember» og «No Nut November».

Foto: Mette Vollan / NRK

Andersen legger til at kvinnene han møter er mye flinkere til å prate om kroppen sin.

– Vi menn er litt mer sære og forsiktige. Vi skal liksom ikke dele våre intime opplevelser med andre. Noe jeg mener det er på høy tid at vi løfter fram. Det er ikke tabu å onanere. Det er helt naturlig, sier han.