Hopp til innhold

Elverumsing skal følge i Heyerdahls kjølvann

Erik Clasen fra Elverum er en av de utvalgte som skal seile med Kon-Tiki2 fra Påskeøya til Sør-Amerika til vinteren. Noen badetur blir det neppe.

Skal seile med Kon-Tiki2
Foto: Martin Grøvold Bøe

– Det er ikke mange som får oppleve dette, sier Erik Clasen fra Elverum. Til daglig driver han treningssenter i byen der han bor sammen med kona Linda Røseth og tre barn.

– Jeg er med fordi jeg fikk muligheten. Av eventyrlyst. Og fordi det kombinerer min interesse for hav og fiske, sier han.

Skal seile med KOn-Tiki2

FLÅTE: Slik blir flåten Erik skal seile på

Foto: Kon-Tiki2

Hundrevis av søkere fra hele verden ville være mannskap på de to sjumanns-flåtene som skal seile fra Sør-Amerika til Påskeøya og tilbake igjen. Erik Clasen skal seile den tøffeste etappen, fra Påskeøya til Sør-Amerika.

Hente opp folk fra havet

- Erik er valgt fordi han innehar ekstremt gode ferdigheter som vi håper han ikke trenger å bruke under ekspedsjonen, nemlig å hente medseilere opp fra sjøen og tilbake på flåtedekket, før resten av besetningen merker at noen har falt i vannet, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff.

– Det handler om å reagere fort for å få tak i den som har gått overbord. Det kan være vanskelig å få dem tilbake på flåten. Vi må nok ha et slags linesystem, sier Erik.

– Og øve mye.

Balsaflåter

Kon-Tiki2 er en seilas med to balsaflåter som går fra 1. november i år til 1. mars 2016 - fra Peru til Polynesia - med retur. Det siste er ikke gjort i vår tid:

Erik er valgt fordi han innehar ekstremt gode ferdigheter som vi håper han ikke trenger å bruke under ekspedsjonen.

Torgeir S Higraff, ekspedisjonsleder

Ekspedisjonen vil vise at de med slike farkoster kunne seile begge veier over verdens største hav. I tillegg vil vi måle innholdet av plastforurensning i Stillehavet. Dette er den største norskeide ekspedisjonen til havs siden Heyerdahls Tigris.

En av dem som har bidratt til at Erik ble valgt som besetningsmedlem er fotograf Martin Grønvold Bøe fra Elverum. Han fotograferte Erik i iskaldt elvevann i våres.

- Jeg er kjempeglad for at Erik ble valgt. Tanken bak fotograferingen var å vise amerikanske filmprodusenter styrken og ferdighetene til Erik i forhold til å eventuelt redde liv i vannet.

Skal seile på Kon-Tiki2

SVØMMEDYKTIG: Erik Clasen er gammel konkurransesvømmer.

Foto: Martin Grønvold Bøe

Helt sikkert sjøsjuk

Erik regner helt sikkert med å bli sjøsjuk. Det er annerledes på en flåte enn i en båt. Og det blir store dønninger.

– Jeg håper det gir seg etter ei uke.

– Tenker du ikke på at det kan være farlig?

– Alt er farlig i åpen sjø. Men vi hadde ikke gjort det om vi trodde det skulle gå galt. Jeg tenker selvfølgelig på at det KAN gå galt. Jeg tenker på uvær. Det kan vi ikke kontrollere. Men jeg tror vi kommer til å være godt nok forberedt på det, sier Erik Clasen.